Учени от Швеция създадоха спрей, който унищожава бактериите в рани,

...
Учени от Швеция създадоха спрей, който унищожава бактериите в рани,
Коментари Харесай

Създадоха спрей с пептиди за лечение на рани без използване на антибиотици


Учени от Швеция сътвориха спрей, който унищожава бактериите в рани, без да се постанова потреблението на антибиотици, написа изданието " Приложни материали " на Американското сдружение на химиците, представено от Българска телеграфна агенция.

При опция е добре да се заобикаля използването на антибиотици, с цел да не се допусне нездравословните бактерии да развият устойчивост към тях. Водени от тази мисъл, експертите от Техническия университет " Чалмерс " са създали новия спрей. Той е в положение да убива бактериите благодарение на пептиди, които се срещат естествено в тялото и по този метод отстранява нуждата от потреблението на антибиотици.

Въпреки че и преди е изследвана сходна опция, съществена спънка е бил фактът, че пептидите бързо се унищожават при контакт с кръв или други телесни течности.

Въз основа на триумфа на по-ранен план шведските учени са намерили решение на казуса.

В основания от тях спрей, който е предопределен за непосредствено приложение върху отворени рани, пептидните молекули са прикрепени към особено структурирани микрочастици от хидрогел. Този гел защищава пептидите от кръвта, като в същото време им разрешава да унищожават бактериите, нарушавайки защитните им външни мембрани.

При лабораторни проби е открито, че спреят убива 99,99 % от бактериите при контакт, в това число устойчиви на антибиотици типове като метицилин-резистентен златист стафилокок (MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Бактерицидната му интензивност се резервира в продължение на към 48 часа.

Учените преглеждат опцията спреят да се употребява и за покриване на медицински импланти, с цел да се предотврати появяването на инфекции при първото им слагане в тялото. Те към този момент са го тествали върху силикон, който нормално се употребява за катетри.

" Веществото в този спрей за рани е изцяло нетоксично и не въздейства на човешките кафези. За разлика от съществуващите бактерицидни спрейове, то не попречва оздравителния развой на организма ", споделя Едвин Бломстранд от изследователския екип. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР