Учени от Северозападния университет в Илинойс демонстрираха най-малкия робот с

...
Учени от Северозападния университет в Илинойс демонстрираха най-малкия робот с
Коментари Харесай

Най-малкият дистанционно управляван робот - само 0,5 мм в диаметър

Учени от Северозападния университет в Илинойс демонстрираха най-малкия робот с дистанционно управление, с размери единствено 0.5 мм. С дребните си размери той може да върви, скача, да се върти и огъва - без потребление на хидравлика или електричество.

Механизмът се основава на сплав с резултат наизуст на формата, която при основаване на конструкция се деформира благодарение на фино покритие от стъкло. При нагряване сплавта се връща в първичната си форма, а при изстудяване стъкленото покритие се деформира още веднъж. Нагряването се прави благодарение на лазер и заради дребния размер на механизма топлината се разсейва доста бързо: до 10 цикъла за 1 секунда.

Посоката на лазерния лъч дефинира посоката, в която се движи роботът, а междинната му скорост е към половината от дължината на тялото в секунда. Авторите на плана опитват с няколко форми на механизми, в това число статив, който може да върви по вода, със спираловидни структури на крайниците, с помощта на които роботите могат да скачат, както и някои други варианти, които разрешават разнообразни придвижвания.

Ръководителят на изследователската група професор Джон А. Роджърс споделя, че на процедура такива роботи могат да се употребяват както в промишлеността, при ремонт и сглобяване на комплицирани структури, по този начин и в медицината - за прекъсване на кървенето и премахване на тумори. към този момент казусът е, че в някои случаи



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР