Учени от САЩ, Япония и Великобритания установиха, че планетата Марс

...
Учени от САЩ, Япония и Великобритания установиха, че планетата Марс
Коментари Харесай

Учени предложиха нова версия за произхода на Марс

Учени от Съединени американски щати, Япония и Англия откриха, че планетата Марс евентуално се е формирала в астероиден пояс, който е 1,5 пъти по-отдалечен от Слънцето в съпоставяне със сегашната й орбита, заяви Лента.

Предполагаше се, че планетите Земя и Марс са се формирали релативно близо една до друга. Минералният им състав обаче се разграничава доста - скалите на Червената планета съдържат по-леки силикати в съпоставяне със скалите на нашата планета. Това караше експертите да считат, че Марс припомня повече метеорит, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Компютърна симулация сподели, че Юпитер е имал значима роля за образуването на орбитите на вътрешните планети. Газовият колос е съдействал за образуването на Венера и Земята, като е откъсвал вещество от Червената планета. Затова Марс е с релативно дребна маса. Симулацията разкрива, че съществува 3-процентна възможност Червената планета да е била по-близо до Юпитер, в сравнение с е през днешния ден, само че гравитацията на газовия колос я тласнала към настоящето й местонахождение.

Учените са на мнение, че за стоплянето на марсианската атмосфера и за появяването на вода на повърхността на Червената планета е асъдействало бомбардирането й от метеорити.

Резултатите от проучването са оповестени в Earth and Planetary Science Letters.

/24 часа

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР