Учени от САЩ установиха, че носенето на прашец значително повишава

...
Учени от САЩ установиха, че носенето на прашец значително повишава
Коментари Харесай

Проучване: Земните пчели загряват, когато носят прашец

Учени от Съединени американски щати откриха, че носенето на прашец доста покачва телесната температура на земните пчели , заяви ДПА.
Според проучването, оповестено в сп. „ Байолъджи летърс “, телесната температура на земните пчели, до момента в който те носят прашец, е доста по-висока от температурата на пчелите, които се придвижват без товар. Това ново схващане за дейните телесни температури на пчелите повдига въпроса за това по какъв начин тези инсекти ще бъдат повлияни от световното стопляне.

По-конкретно изследването на университета на Северна Каролина откри, че телесните температури на пчелите се покачват с 0,07 градуса по Целзий за всеки милиграм прашец, който носят.

„ Затоплянето от носенето на прашец може да сложи земните пчели в границите на тези стресиращи, сериозно горещи температури “, сподели водещият създател на проучването Малия Наумчик. „ Това води до значими последствия за земните пчели и световното стопляне . Тъй като температурите на околната среда се покачват, температурният диапазон на пчелите по време на работа може бъде доста понижен. “

Телесната температура на земните пчели се дефинира най-много от околната среда . Тъй като земните пчели, натоварени с пъстър прашец, са по-затоплени от тези без товар, това може да значи, че носенето на доста прашец в парещ ден излага пчелите на по-голям риск от постигане на евентуално смъртоносни за тях температури, допускат специалистите.

Прашецът играе значима роля във всеки стадий от живота на земната пчела. По думите на учените, в случай че пчелите не могат да се снабдяват с цветния прашец, колониите им няма да могат да оцелеят .

„ Това е изключително значимо, защото земните пчели правят незаменими действия в екосистемите и са основни опрашители в селското стопанство, изключително в Съединените щати и Европа “, сподели Елза Йънгщад, професор по приложна екология и началник на проучването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР