Учени от САЩ създадоха евтини, безболезнени и безкръвни татуировки, които

...
Учени от САЩ създадоха евтини, безболезнени и безкръвни татуировки, които
Коментари Харесай

Учени създадоха безболезнени татуировки

Учени от Съединени американски щати сътвориха евтини, безболезнени и безкръвни татуировки, които човек може самичък да си направи, заяви електронното издание Юрикалърт, представено от Българска телеграфна агенция.

Освен да украсяват кожата, те могат да имат голям брой разнообразни приложения - от подаване на медицински сигнали до следене на кастрирани животни, а също и за козметични цели.

Разработката е дело на експерти от Технологичния институт на Джорджия в Атланта.

" Направихме дребна иглата, тъй че да е безболезнена, само че въпреки всичко дейно да отделя мастило за татуировки в кожата ", изясни Марк Праусниц от екипа, направил създаването. " Това може да е метод освен да създадем медицинските татуировки по-достъпни, само че и да създадем още благоприятни условия за козметични татуировки поради лесното им слагане. "

Татуировките се употребяват в медицината за закриване на белези, както и за други естетически интервенции. Те също могат да се ползват вместо гривни за подаване на сигнали при тежки медицински положения като диабет, епилепсия или алергии. Предлагат се разнообразни козметични артикули, употребяващи микроигли - най-много срещу стареене, само че създаването на технология за татуировки с тях е ново.

" Видяхме възможност  да създадем татуировките по-достъпни ", изясни експертът Праусниц. " Докато някои хора са подготвени да одобряват болката и да жертват времето, належащо за татуировка, други биха предпочели рисунка, която просто се притиска към кожата и не боли. "

Микроиглите са по-малки от песъчинка и са направени от мастило за татуировки, обгърнато в разтворима матрица.

Затова и мастилото се " отсрочва в кожата доста дейно ", изяснява Сон Ли, който е съавтор на създаването. Иглите могат да бъдат притиснати до кожата единствено един път и по-късно да се разтворят, оставяйки мастилото в кожата след няколко минути. Процесът минава безкръвно.

Татуировките могат и да не се виждат, изясняват учените. Създадени са точки, които са чувствителни към фактори на околната среда като светлина или температурни промени. Това дава опция рисунката върху човешката кожа да се вижда единствено при ултравиолетова светлина или по-високи температури. Така потребителите могат да демонстрират татуировката, в случай че желаят.

Екипът твърди, че направена по новата технология татуировка може да устоят най-малко една година.

Татуировките с микроигли също могат да се употребяват за шифроване на информация в кожата на животните.

" Целта ни не е да заменят всички татуировки, които постоянно са творби на изкуството. Искаме да създадем нови благоприятни условия за пациенти, домашни любимци и хора, които безболезнено и елементарно да се снабдят с татуировка ", споделя Праусниц.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР