Учени от Орегонския университет стигнаха до ново заключение, че кхмерската

...
Учени от Орегонския университет стигнаха до ново заключение, че кхмерската
Коментари Харесай

Разкриха загадка, свързана с изчезването на кхмерската цивилизация

Учени от Орегонския университет стигнаха до ново умозаключение, че кхмерската цивилизация, която е просъществула от IX до XV век, не е била унищожена от кралство Аютия, както се смяташе по-рано, заяви " Сайънс алърт ", представен от Българска телеграфна агенция.

Авторите на проучването допускат, че кхмерската империя е претърпяла интервал на крах, а жителите й са се приспособили към нови условия.

Археолозите са направили разкопки в рамките на големия храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, който бил издигнат по време на разцвета на кхмерската империя. Те изследвали погребални могили към храмовия комплекс. Специалистите се натъкнали на остатъци от овъглена храна, керамични фрагменти и други артефакти. По мнението им, хората, които живеели в региона на Ангкор Ват, работели в храмовия комплекс.

Резултатите от радиовъглеродното датиране посочили, че територията към храмовия комплекс Ангкор Ват е била заселена през IX век, т.е. преди построяването му. През XII век било издигнато това паметно оборудване, а по-късно то било обградено от могили и езера. Но след това следите от човешка активност изчезнали до началото на XV век. Храмът обаче не бил зарязан.

Районът към него още веднъж бил заселен през интервал, за който се счита, че Ангкор Ват бил разграбен от съществувалото на днешната територия на Тайланд кралство Аютия, а хора живеели там до XVII-и или XVIII-и век.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР