Учени от Националния природонаучен музей в БАН, Природонаучния музей в

...
Учени от Националния природонаучен музей в БАН, Природонаучния музей в
Коментари Харесай

Неизвестен за науката бозайник откриха учени в България

Учени от Националния природонаучен музей в Българска академия на науките, Природонаучния музей в Словения и Зоологическия институт "Александър Кьонинг " в Германия са разкрили в Странджа незнаен за науката до момента тип бозайник - къртицата Talpa martinorum. Това е обявено от интернационалния екип учени, измежду които доктор Недялко Недялков, в публикация за сп. "Bonn zoological Bulletin ".
Науката учи бозайниците на Европа повече от 300 година и те се считат за едни от най-добре проучените. Но всяка година зоолозите откриват в Южна Америка и Югоизточна Азия по някой нов тип бозайник, най-вече дребни животни от мъчно налични и едва проучени места. Изненадата в тази ситуация е, че незнайната до момента къртица е открита в Европа.
Досега се смяташе, че в България се срeщат два типа къртици - елементарна (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), изясняват учените от Българска академия на науките. Според известието им, първият тип е необятно публикуван и се среща из цялата страна, а вторият е прочут единствено от региона на Странджа. Черноморската къртица е открита относително наскоро за нашата страна (1991). Двата типа външно доста си наподобяват и са мъчно различими даже за експерт без инсталация. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са сраснали, за разлика от европейската, описват от екипа.
След изследвания и съпоставения с всички къртици, срещащи се в Европа и района, бе открито, че слепите къртици от нашето Черноморие не принадлежат към нито един от известните типове, заради което беше разказан нов тип, наречен Talpa martinorum, изясняват откритието от екипа. Към момента е открито, че новият тип се среща единствено в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва компактно очертанията на Странджа планина - у нас и в Турция. За биологията на новия тип към момента не се знае съвсем нищо, тя ще е предмет на бъдещи изследвания.



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР