Учени от НАСА откриха нов начин за намиране на кислород

...
Учени от НАСА откриха нов начин за намиране на кислород
Коментари Харесай

Нова техника може да помогне на НАСА да открие извънземен живот

Учени от НАСА откриха нов метод за намиране на О2 на далечни планети, нещо което би могло да им помогне да открият извънземен живот.

Новата техника може да бъде употребена от галактическия телескоп на НАСА Джеймс Уеб, с цел да „ надуши “ О2 върху планети в далечни слънчеви системи.

Това от своя страна би могло да помогне за откриването на планети, които са „ живи “ и биха могли да бъдат дом на извънземен живот.

Един от вероятните индикатори за живот на други планети е кислородът в тяхната атмосфера. На Земята кислородът се основава, когато живите организми преобразуват слънчевата светлина в химическа сила – и учените считат, че същото може да се случи и на планети, сходни на Земята.

Сега учените се надяват, че новата техника би могла да им разреши да виждат същия сигнал, приближаващ от други планети, и по този метод да виждат планети, които може да са приютили извънземен живот.

Пробивът, разказан в нов документ, оповестен в Nature Astronomy, разрешава на телескопа на НАСА да открие един от сигналите, които идват от молекулите на кислорода, когато се сблъскват между тях. Докато го вършат, те блокират съответна част от инфрачервения набор и новият телескоп ще може да види това и да даде визия на учените за атмосферата на далечните светове.

Технология като галактическия телескоп Джеймс Уеб е най-хубавата вяра за проучване на такива далечни планети, защото те са прекомерно отдалечени от нас, с цел да бъдат посетени в миналото или даже да се видят доста в детайли, тъй като това изисква необикновено напреднала технология заради слабостта на сигналите стигащи до нас.

„ Преди нашето изобретение, кислородът на сходни нива, като на Земята, се смяташе за неоткриваем с галактически телескоп от вида на Уеб “, споделя в изказване Томас Фошез от Центъра за галактически полети Годард на НАСА и водещ създател на проучването.

„ Този кислороден сигнал е прочут от началото на 80-те години от атмосферните проучвания на Земята, само че в никакъв случай не е бил проучван за проучване на екзопланети. “

Разбира се, откриването на О2 на дадена планета може да не е гаранция, че нещо живее там. Учените предложиха и различни пояснения за какво там може да има О2, като предизвестяват, че това може да не е дефинитивна индикация, че там има живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР