Учени от Медицинския университет в Пловдив изпълняват проект по научната

...
Учени от Медицинския университет в Пловдив изпълняват проект по научната
Коментари Харесай

Наши учени разработват генотоксичен детектор в програма...

Учени от Медицинския университет в Пловдив извършват план по научната стратегия на НАТО. Това стана ясно при визитата във висшето образователно заведение на проф. Диана Адлиене от Технологичния университет в латвийския град Каунас, изпълнителния шеф на Атлантическия клуб в България Соломон Паси и делегация от Българска академия на науките отпред с проф. Георги Милошев, началник на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология.

Гостите взаимно с учени от МУ-Пловдив извършват план по научната стратегия на НАТО „ Наука за мир и сигурност “ за конструиране на първообраз на полеви детектор на генотоксичност от химически, биологични, радиологични и нуклеарни сътрудници и избухливи устройства.

Портативният генотоксичен детектор се създава от български теоретичен екип в съдействие с учени от Турция, Северна Македония и Съединени американски щати, заяви зам. -ректорът по интернационално съдействие и планова активност проф. доктор Мариана Мурджева.

„ Това партньорство подсигурява сполучливото осъществяване на плана и дава опция за поощряване на съдействието сред съдружниците от НАТО, както и за образование на млади военни и медицински експерти за мониторинг на генома в случаи на риск за човешкото здраве от посочените сътрудници, предавани по време и след военни или терористични дейности “, добави проф. доктор Виктория Сарафян, зам.-ректор научноизследователска активност.

На срещата бе показан напредъкът по плана, в който МУ-Пловдив се явява краен консуматор. Гостите разгледаха модерния Аудиторен блок на МУ-Пловдив, Симулационния подготвителен център, Центъра по транслационни невронауки и Технологичния център по незабавна медицина, като последните две инфраструктури са построени по финансирани планове. Специално внимание беше отделено и за представянето на Центъра за подготвеност по персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД), разработван по план на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и съфинансиран от ЕФРР.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР