Учени от Масачузетския университет в САЩ са описали еволюционно причудлив

...
Учени от Масачузетския университет в САЩ са описали еволюционно причудлив
Коментари Харесай

Учени: Вирусът „Рапунцел“ заразява най-устойчивите микроорганизми на планетата

Учени от Масачузетския университет в Съединени американски щати са описали " еволюционно особен " вирус с извънредно дълга опашка, който съпоставят с приказната дългокоса героиня Рапунцел, заяви " Сайънс дейли ", базирайки се на обява в сп. " Байолоджикъл кемистри ".  
Вирусът P74-26 спада към групата на бактериофагите, което значи, че заразява извънредно единствено бактерии. Той живее в рисковата среда на горещите извори и е кадърен да инфектира най-устойчивите микроорганизми на планетата.
Структурата на бактериофагите се разграничава от тази на вирусите, които са рискови за хората и животните. Те се състоят от островърха протеинова обвивка, съдържаща ДНК, и прикрепена към нея опашка. В множеството случаи опашките на бактериофагите са с микроскопични размери, само че при " Рапунцел " те са 10 пъти по-дълги от нормалното, като дължината им доближава съвсем един микрометър.
Авторите на актуалното проучване са открили, че дългата опашка на вируса P74-26 му оказва помощ да прониква в най-устойчивите бактерии и да ги заразява. Той е и най-стабилният прочут бактериофаг, кадърен да устоя на температури над 70 градуса по Целзий.
Учените са разкрили, че опашката на бактериофага е формирана от голям брой дребни градивни детайли, които са способни да трансформират формата или структурата си, с цел да образуват мечтаната структура.
Специалистите са изследвали опашката на " Рапунцел " благодарение на криоелектронна микроскопия и са открили, че градивните детайли са прикрепени един към различен, сходно на частите на конструктор " Лего ". 
Наблюденията демонстрират също, че градивните детайли на P74-26 са доста по-големи от тези на други бактериофаги. Възможно е те да са се образували, когато незнаен античен вирус е слял своите блокове в един протеин. В бъдеще учените имат намерение да извършат генетични операции, с цел да трансформират дължината на опашката на бактериофага и да оценят измененията в държанието му.
Вирусите-бактериофаги притеглят все по-голямо научно внимание. Те могат да се окажат ефикасни при лекуването на упорити бактериални инфекции, които антибиотиците не могат да излекуват. Анализирайки структурата им, учените ще могат да схванат по-добре свойствата на вирусите и въз основата им да разработят нови лекарствени артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР