Учени от Лайпцигския университет и университета във Вюрцбург са открили

...
Учени от Лайпцигския университет и университета във Вюрцбург са открили
Коментари Харесай

Откриха генна мутация, която повишава нивото на интелигентност

Учени от Лайпцигския университет и университета във Вюрцбург са разкрили генна разновидност, която покачва равнището на просветеност със серия от опити с Drosophila melanogaster (плодова муха). Резултатите от проучването са оповестени в списание.

В началото експертите са потвърдили, че характерният RIM протеин на мухите е еднакъв с човешки протеин на молекулярно равнище. След това те са основали условия, удобни за разновидността на генома на мухата, и са измерили интензивността на синапсите (точките на контакт сред два неврона или неврон и ефекторна клетка – кафези от нервната система). Оказва се, че промени в гена CORD7 в ДНК може да докара до по-ефективното предаване на импулси сред синапсите. Промяната в генетичния код води до повишение на когнитивните качества, само че и предизвиква слепота при мухите.

Изследователите считат, че това изобретение се отнася и за хората, тъй като обвързваните с заболяването геноми при мухите и тези на хората доближават до 75 % подобие. През май, тази година, група американски биолози предложиха  нов прийом за отбрана на ДНК от прибързано остаряване. За да създадат това, те оферират да се управлява интензивността на гена FOXM1.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР