Учени от Китай и Австралия направиха мащабен преглед на коронавирусите,

...
Учени от Китай и Австралия направиха мащабен преглед на коронавирусите,
Коментари Харесай

Биолози откриха сред прилепи в Китай коронавирус, близък до SARS-CoV-2

Учени от Китай и Австралия направиха огромен обзор на коронавирусите, поразяващи прилепите в южната част на Китай и откриха четири близки до SARS-CoV-2, като един от тях - RpYN06 е с съвсем идентична конструкция на генома на новия ковид, заяви ТАСС.

Резултатите от проучването за оповестени в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

" Изследвахме повече от четиристотин мостри от представители на 23 типа прилепи, обитаващи един от районите на провинция Юнан. Успяхме незабавно да изолираме четири до момента непознати коронавируси, сходни със SARS-CoV-2 и три патогена, близки до причинителя на атипична пневмония ", пишат създателите на публикацията.

Появата на вируса SARS-CoV-2, който провокира актуалната пандемия, към момента е обект на разногласия измежду биолозите. Учените не могат да дефинират тъкмо къде и по кое време е зародил този вирус и кои животни са го пренесли на хората.

Ситуацията се усложнява и от това, че предходник на SARS-CoV-2 евентуално е почнал да се популяризира измежду прилепите в Източна Азия релативно от дълго време, още в средата на предишния век. На фона на множеството вируси и огромното видово многообразие в района, този факт пречи на бързото определяне на еволюцията на причинителя на Covid-19.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР