Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че в

...
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че в
Коментари Харесай

Форма на ДНК е с ключова роля за резистентност на туморите към терапиите

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего откриха, че в раковите кафези има обилие от пръстеновидни молекули извънхромозомна ДНК, които имат основна роля за способността на туморите да се борят с терапиите , оповестява уеб сайтът MedicalXpress.

Специалистите анализирали пръстеновидна ДНК благодарение на секвениране, което разрешава да откри нуклеотидната поредност на молекулите . Въз основа тази поредност била реконструирана към този момент триизмерната струкура на ДНК, както и " картината " на епигенетичната регулация, която въздейства върху интензивността на гените.

Оказало се, че пръстеновидната ДНК в раковите кафези се отличава с огромна интензивност, а това способства за синтеза сред растежни фактори и други съединения, свързани с появяването на тумори. Тази нетипична за човешките кафези форма на ДНК припомня ДНК у бактериите и се открива в 50% от случаите на рак.



Смяташе се, че извънхромозомната ДНК е рядко срещана, само че проучване от 2014 година сподели, че тя играе основна роля за устойчивостта на тумори в основния мозък към медикаменти. При разделяне на дефектни кафези дъщерните кафези получават няколко копия на онкогени, които обезпечават по-бързото им развиване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР