Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего и Оксфордския университет

...
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего и Оксфордския университет
Коментари Харесай

Защо забравяме за какво сме говорили, когато ни прекъснат?

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего и Оксфордския университет са разкрили физиологично пояснение на това, за какво хората постоянно не помнят какво са говорили, в случай че внезапно ги прекъсне да вземем за пример телефонен звън. Изследването е оповестено в изданието Nature Communications.

Според учените едни и същи системи на основния мозък дават отговор за прекъсването или спирането на дейностите и придвижванията на тялото, както и за спирането на умствените дейности.

Авторите са анализирали сигналите на мозъчната активност при 20 здрави хора и сигналите от електродите, вградени в субталамичното ядро при седем доброволци с болест на Паркинсон. В хода на проучванията участниците в опита изпълнявали задания за работна памет.

Така да вземем за пример те трябвало да запомнят последователността на букви. Преди да произведат тяхната поредност, се разнасял непредвиден тон, след което учените проверявали какъв брой добре доброволците са запомнили материала и записали мозъчната им интензивност.

Резултатите от проучването посочили, че непредвидените събития се обработват в същата част на мозъка, която дава отговор за прекратяването на дейностите. „ Установихме, че информацията за ненадейно или необикновено събитие се насочва към същата система на мозъка, която използваме, с цел да прекратим внезапно деяние, което явно въздейства на нашия непрестанен поток от мисли “, означават създателите на публикацията.

Субталамичното ядро съставлява лещовиден куп от компактно опаковани неврони. То се явява съществена цел за стимулирането на основния мозък при хора с Паркинсон.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР