Експерименти на мишки показали, че представителите на силния и слабия

...
Експерименти на мишки показали, че представителите на силния и слабия
Коментари Харесай

Жените и мъжете усещат болката с различни клетки

Експерименти на мишки посочили, че представителите на мощния и слабия пол усещат болката с разнообразни групи нервни кафези. Това слага под подозрение всички лабораторни опити по основаване на медикаменти против хронична болежка, настояват неврофизиолози в публикация в сп. Nature Neuroscience.

„ Други проучвания демонстрираха, че мъжете и дамите имат друга схватливост към болковите чувства и че дамите са по-подложени на хронична болежка, само че ние постоянно сме считали, че тези сигнали идват по едни и същи неврони и се обработват по идентичен метод “, споделя Джефри Моугил (Jeffrey Mogil) от университета Макгил в Монреал (Канада).

Моугил и сътрудниците му към този момент няколко години учат разликите във усещането на чувството за болежка сред мъжете и дамите. Например предходната година те изяснили, че представителите на слабия и мощния пол възприемат хроничната болежка друго: да вземем за пример тя лишава дамите и самките мишки от предпочитание да вършат секс, до момента в който мъжете и самците не изпитват сходни проблеми.

В своето ново проучване екипът на Моугил стигнал по-далече и се опитал да разкрие механизмите, ръководещи предаването на сигналите за болежка, и да схванат за какво даже леките докосвания на възпалените тъкани или кожа провокират мощни неприятни чувства.

Както изясняват учените, неврофизиолозите от дълго време подозират, че в това са задействани по този начин наречените кафези микгроглии – характерни спомагателни телца, самобитен имунен щит на нервната тъкан. Като изучили предходните работи в тази област, Моугил и сътрудниците му обърнали внимание, че всички опити, отдадени на микроглиите, били провеждани на самци.

Въз основа на предходните си открития създателите на публикацията придобили еднообразно количество самки и самци и наблюдавали по какъв начин се държат гризачите при хронична болежка на седалищния нерв, в случай че в тялото им се вкарат субстанции, блокиращи работата на микроглиите.

Резултатите от този опит били много нагледни – след въвеждане на лекарство болката при самците, съдейки по тяхното придвижване, мощно намаляла или даже изцяло изчезнала, до момента в който самките въобще не реагирали на блокирането на микроглиите.

Дори когато учените отстранили тези кафези от нервната тъкан благодарение на отрови или изцяло ги изключили благодарение на генетични способи, самките продължавали да усещат болежка.

Това значи, че особите от мъжки и женски пол възприемат и образуват болкови сигнали благодарение на разнообразни нервни кафези и техни „ помощници “. Обезболяващите, които през днешния ден се създават в хода на опити с присъединяване на самци, може въобще да не работят при дами заради тези разлики в работата на „ невроните за болежка “.

Затова, както счита Моугил, биолозите би трябвало да преразгледат всички резултати от опити и да ги проведат още веднъж с отчитането на разликите сред половете.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР