Учени от Института по астрономия към Хавайския университет в Маноа,

...
Учени от Института по астрономия към Хавайския университет в Маноа,
Коментари Харесай

Астрономи откриха невъзможна екзопланета

Учени от Института по астрономия към Хавайския университет в Маноа, Съединени американски щати, са разкрили " невъзможна " екзопланета, която е оживяла в рискови условия, заяви Си Ен Ен.

Екзопланетата, наречена 8 UMi b или Хала, е на разстояние 520 светлинни години от Земята. Тя обикаля към звезда от вида червен колос, която е по-голяма от Слънцето и се намира в съзвездието Малка мечка.

Звездата е достигнала късен стадий от еволюцията си и обвивката й се е разширила в околното пространство. Подобни небесни тела се характеризират и с нараснала светимост и интензивни звездни ветрове.

Смята се, че когато една звезда се трансформира в червен колос, планетите към нея умират. Изследователите позволяват, че същата орис чака и планетите в Слънчевата система след няколко милиарда години. Хала, макар близостта си до рисковото величие, е съумяла да оцелее.

Наблюденията демонстрират, че дистанцията сред наподобяващата Юпитер екзопланета и звездата е на половина по-малко от това сред Земята и Слънцето.

Учените не могат да отговорят с акуратност за какво Хала е оживяла. Една от теориите е, че системата в началото е съдържала две звезди. Сливането на светилата може да им е попречило да се разширят задоволително, с цел да обхванат планетата, написа Българска телеграфна агенция.

Друга версия гласи, че Хала е прекомерно млада. Тя се е родила от газов облак, зародил при конфликта на две звезди, и просто не е била наранена от пагубните събития. Според трета доктрина в началото екзопланетата е обикаляла доста по-далече от звездата, само че по-късно се е доближила до нея.

Изследването на необикновената планета ще разреши на учените да си показват по-добре освен бъдещето на Слънчевата система, само че и процесите на образуване на планети в двойни звездни системи, пишат създателите му в сп. " Нейчър ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР