Учени от Групата за неравновесна квантова динамика към Физически факултет

...
Учени от Групата за неравновесна квантова динамика към Физически факултет
Коментари Харесай

Учени от Физическия факултет заснемат поведението на времеви кристал в нова статия в престижното списание Nature Physics

Учени от Групата за неравновесна квантова динамичност към Физически факултет на Софийския университет и Кралския софтуерен институт в Стокхолм, в съдействие с Аджой Лаб от Университета в Калифорния – Бъркли, сътвориха сериозен времеви кристал в многочастична система от далеко-взаимодействащи нуклеарни спинове. Изследването е оповестено в влиятелното научно списание Nature Physics – едно от водещите международни издания в региона на физиката, съобщи пресцентърът на висшето учебно заведение.

Времевите кристали съставляват неотдавна открита неравновесна фаза на материята без аналог в всекидневието, нормализирана от външни периодически задвижвания и характеризираща се с нарушена пространствено-времева симетричност.

Представеният нов двучестотен протокол за външно от време на време задвижване е разрешил на учените да следят непрестанно държанието на времевия кристал (избягвайки колапса на вълновата функционалност, описваща квантовото му състояние), и да снимат видеа в действително време, показващи образуването, продължителността и топенето на тази екзотична фаза на квантовата материя. Използваната пробна платформа предлага невиждана изясненост на измервателните данни, което изиграва фундаментална роля за установяване границите на времеви-кристалната фаза, както и за подробното анализиране на динамичността на размразяване на времевия кристал, до момента в който той последователно се нагрява.

Ръководител на теоретичния екип в проучването е доктор Марин Буков от Физически факултет на Софийския университет и Институт Макс Планк за физиката на сложни системи, с финансиране по стратегия „ ВИХРЕН “ на Фонд „ Научни проучвания “ към МОН (договор KP-06-DV-5, до 25.06.2021), и по стратегия „ Мария Склодовска-Кюри “ на Европейската комисия (грант номер 890711). Ръководител на експерименталия екип е проф. доктор Ашок Аджой от Университета в Калифорния – Бъркли и Национална лаборатория Лорънс в Бъркли, с финансиране от Службата за военноморски проучвания на Съединени американски щати (договор N00014-20-1-2806).

Статия: Critical prethermal discrete time crystal created by two-frequency driving, Nat. Phys. (2023).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР