Учени от Германия и Великобритания предлагат система от магнитни и

...
Учени от Германия и Великобритания предлагат система от магнитни и
Коментари Харесай

Учените предложиха проект за междузвезден деускорител

Учени от Германия и Англия оферират система от магнитни и електрически платна като междузвезден деускорител. Изследването е оповестено на уеб страницата arXiv.org , написа.

Космическа станция, която е в положение да пътешества до други звезди и да предава на Земята получените данни, би трябвало да има сравнима със светлинната скорост. Очевидно първите междузвездни пътешествия ще бъдат прелетни, защото високата скорост на апарата да влезе на орбита към звезда или екзопланета.

В същото време за по-ефективно събиране на данни междупланетната станция би трябвало да понижи своята скорост. В своята работа учените оферират това да става благодарение на магнитно платно.

То разрешава да се употребява статично магнитно поле за отклонение на заредените частици (които съставляват частици звезден вятър) и е изключително дейно за закъснение при високи скорости на станцията.

Според учените потреблението на система от магнитни и електрически платна ще разреши най-ефективно да се правят междузвездни прелети. Например за ускорение до скорост 15 000 километра в секунда (което съставлява 5% от скоростта на светлината) транспортен съд с маса 8250 кг ще има потребност от 29 години.

В случай че се употребява система единствено от електрическо платно, за това ще бъдат нужни 35 години, а единствено на магнитно – 40 години.

Наскоро световноизвестният физик оповестиха началото на работата по основаване и изпращане на сонда към Алфа Центавър.

Инициативата, получила названието Breakthrough Starshot, може да стане първата задача на ръкотворен уред към друга звезда.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР