Учени от Европейската космическа агенция предполагат, че близо до екватора

...
Учени от Европейската космическа агенция предполагат, че близо до екватора
Коментари Харесай

Море от замръзнала вода е открито под екватора на Марс

Учени от Европейската галактическа организация допускат, че покрай екватора на Марс има подземно море от воден лед с дълбочина към 3,7 км. Количеството вода там е сравнимо с количеството вода в Червено море и в случай че тя бъде извлечена, бъдещите колонии на Марс ще получат голямо количество жизненоважен запас, написа New Atlas.

Съвременната марсианска среда е суха.Учените постоянно употребяват пустинята Атакама на Земята за опити, само че Атакама, въпреки и едно от най-сухите места на нашата планета, е тропическа гора в мусон спрямо Марс. Това не значи, че Червената планета е изцяло безводна. На полюсите има ледени шапки и геологията демонстрира, че преди милиарди години на Марс е имало обилие от течаща вода, в това число плитък океан, където в този момент има огромни равнини. Под повърхността също има отлагания от воден лед.

Въпросът е къде и какъв брой? Това е от повече от научен интерес, тъй като в случай че един ден човечеството реши да колонизира Марс, то ще има потребност от източници на вода, разнообразни от това да я носи с колички от полюсите като марсианците на Пърсивал Лоуел. От необикновен интерес е групировката Medusae Fossae (MFF), която е седиментен депозит на екватора, който покрива повърхност с размера на Индия. Единственият максимален източник на прахуляк на Марс, става известно, може да бъде и водно благосъстояние.

Доказателството идва от орбиталния уред на ESA Mars Express, който е оборудван с радар, проникващ в почвата. Преди петнадесет години галактическият уред откри седиментни отлагания надълбоко в MFF. Мистерията беше от какво са направени тези пластове? Една от опциите е, че пластовете се състоят от прахуляк или вулканична пепел, които са транспарантни за радара по сходен метод като леда. Такъв прахуляк обаче би бил по-плътен от леда, тъй като би се уплътнил под личното си тегло, до момента в който ледът - не. Ако се окаже, че под повърхността на Марс има воден лед, това ще бъде най-голямото водно находище на Червената планета. Ако този лед се разтопи, ще бъде задоволителен да наводни планетата с вода с дълбочина до 2,7 м. Такъв солиден воден запас би бил берекет за бъдещите колонисти, само че единствено след доста старания за извличането му.

„ Този най-нов разбор провокира нашето схващане за групировката Medusae Fossae и повдига толкоз въпроси, колкото и отговори ", споделя Колин Уилсън, академик по плана на ESA за Mars Express и ESA ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO). „ Преди какъв брой време са се образували тези ледени отлагания и какъв е бил Марс по това време? Ако се удостовери, че са воден лед, тези солидни отлагания ще трансформират нашето схващане за историята на климата на Марс. Всеки контейнер с антична вода би бил очарователна цел за хората или роботизирано проучване. " „ За страдание, тези отлагания на MFF са покрити със стотици метри прахуляк, което ги прави недостъпни най-малко за идващите няколко десетилетия. Въпреки това всяка парченце лед, която откриваме, ни оказва помощ да изградим по-добра картина за това къде водата на Марс е текла преди и къде може да се откри през днешния ден ", добавя Уилсън.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР