Учени от Бразилия създадоха основа за разработване на по-ефективни начини

...
Учени от Бразилия създадоха основа за разработване на по-ефективни начини
Коментари Харесай

Създават свръхздрави автомобили от ... тропически плодове

Учени от Бразилия сътвориха основа за създаване на по-ефективни способи за потребление на влакната от ананас, банани и кокосови орехи за направа на ново потомство коли. Тези коли ще бъдат по-леки, по-здрави и по-екологични от пластмасите, които се употребяват в този момент.

Ръководителят на проучването, Алкид Лиао, счита, че здравите нишки, които би трябвало да заменят пластмасовите могат да се получат от меки плодове като ананаси и банани. Става въпрос за така наречен " нано-целулоза ", която е една от най-силните типове нишки, като кевлара, добре прочут материал, употребен за произвеждане на бронирани жилетки и брони. Но за разлика от кевлар, който се създава от природен газ или петрол, нано-влакната са напълно възобновими.

Новият тип материал е също по този начин резистентен на топлота и водоустойчив. Както влакната, получени от въглерод, стъкло и други материали, нано-целулозните нишки може да се комбинират със суровините, употребявани за производството на пластмаси, което ги прави още по-здрави в дълготраен проект. Според Лиао, листата и стъблата на ананаса са най-ефективния източник на нано-целулоза от всички дървета. Той почнал работа дружно с Държавния университет на Сао Пауло в Бразилия, с цел да направи упоритостите си действителност.

Да се получат свръхмалки нишки, учените слагат стъбла и листа на ананас или банан в устройства, работещи по прилика с тенджерите под налягане. След като те се нагреят, към сместа се прибавят избрани химични субстанции, след което се получава равен материал, сходен на талк. Въпреки, че за в този момент този развой изисква големи разноски, той може да направи външната част на колата доста по-силна и безвредна, разяснява Лиао.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР