Учени от БАН вече разработват лекарство срещу COVID-19. С изследванията

...
Учени от БАН вече разработват лекарство срещу COVID-19. С изследванията
Коментари Харесай

Вирусолози в БАН работят над лекарство срещу COVID-19 с дарението от Пеевски

Учени от Българска академия на науките към този момент създават лекарство против COVID-19.

С проучванията над молекула, която да унищожава вируса, само че и да не е токсична за хората, са се заели вирусолозите от Департамента по Вирусология към Института по Микробиология на Българска академия на науките.

Днес стана ясно, че в поддръжка на изследванията си те са получили и подаяние в размер на 44 000 лв. от депутата Делян Пеевски.

По техни самопризнания - дарението е пристигнало изненадващо за тях. Дни по-рано Пеевски подари на Българска академия на науките други 50 000 лв. за напъните им в битката с ковид.

Основна тема на Департамента по Вирусология към Института по Микробиология на Българска академия на науките, за който е предопределено дарението, е химиотерапия на вирусните инфекции.

" Изследователският ни екип вкара за първи път в проучванията субстанции с анти-ентеровирусно деяние и изпитването на комбинираните резултати на селективни инхибитори на ентеровирусната репликация с разнообразни механизми на деяние ", изясни за Dariknews ръководителят на департамента в Българска академия на науките доцент Иванка Николова.

" Вследствие на неотдавна завършил план, финансиран от Фонд научни проучвания, взаимно с Института по органична химия към Българска академия на науките, ние получихме освен нови аналози на съединяване с потвърдена анти-ентеровирусна интензивност с извънредно висока in vitro и in vivo интензивност, само че и разкрихме механизма на деяние на това съединяване ", изяснява вирусологът. " Оказва се, че това съединяване модифицира ковалентно един клетъчен ензим, който има отношение към ентеровирусната репликация. В резултат, този ензим трансформира конфигурацията на дейните си центрове и не може да извършва функционалностите си във вирусния цикъл ", изяснява тя. По думите на вирусолога този ензим е сериозно значим за размножаването на вирусите, които имат едноверижен (+) РНК-ов геном, каквито са и коронавирусите.

" Ще проведем in vitro скрининг на над 60 новосинтезирани производни на това съединяване против човешки ковид 229Е, който ще ни служи като моделен вирус. Целта на това изследване е да се открие съединяване с висока анти-коронавирусна интензивност и в същото време да има ниска цитотоксичност ", изясни ръководителят на департамента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР