Учени направиха важна крачка напред в разбирането на човешкия геном

...
Учени направиха важна крачка напред в разбирането на човешкия геном
Коментари Харесай

Важна крачка в науката: Разрешиха генетичния пъзел на свързаната с пола Y-хромозома

Учени направиха значима крачка напред в разбирането на човешкия геном - нашия генетичен проект, дешифрирайки изцяло загадъчната Y-хромозома при мъжете, съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ". 

Постижението може да даде нови насоки в проучванията на мъжкото неплодородие

Изследователите показаха първата цялостна поредност на човешката Y-хромозома - една от двете полови хромозоми дружно с Х-хромозомата, която нормално се предава от родител мъж на поколение от мъжки пол. 

Y-хромозомата е последната от хромозомите - нишковидни структури , които придвижват генетична информация от клетка на клетка, в човешкия геном, която оставаше да бъде секвенирана.

Хората имат двойка полови хромозоми във всяка клетка. Мъжете имат една Y- и една X-хромозома, а дамите - две X-хромозоми, с някои изключения.

Гените на Y-хромозомата оказват помощ за ръководството на значими репродуктивни функционалности , в това число производството на семенна течност, известно като сперматогенеза, и даже играят роля в риска от развиването на рак и неговата тежест. Въпросната хромозома обаче се оказа сложна за разтрошаване поради извънредно комплицираната си конструкция. 

" Заслугата е на новите технологии за секвениране и изчислителните способи ", споделя Аранг Раи от Националния институт за проучване на човешкия геном на Съединени американски щати и водещ създател на проучването.

Пълната поредност на Х-хромозомата беше оповестена през 2020 година

Досега обаче в частта на Y-хромозомата в човешкия геном имаше огромни пропуски.

" Това е изключително значимо, защото Y-хромозомата обичайно е била изключена от доста проучвания на човешките заболявания ", споделя Моника Чехова, експерт по геномика от Калифорнийския университет в Сан Франциско и съавтор на проучването.

Работата на учените разкрива характерности на значими от здравна позиция райони на Y-хромозомата. Новото по-пълно схващане на гените й съгласно експертите предлага заричане за на практика приложения, в това число в проучванията, свързани с плодовитостта.

Учените не престават да уголемяват познанията си за човешката генетика. Първият цялостен човешки геном - въпреки и с частична Y-хромозома, беше оповестен предходната година. През май откривателите разгласиха нова усъвършенствана версия на генома, включвайки богато многообразие от хора, с цел да отрази по-добре световното население от 8 милиарда души.

Към пъзела учените в този момент прибавят цялостното секвениране на Y-хромозомата. " Вече разполагаме с рецепта по какъв начин да сглобим изцяло Y-хромозомата - нещо, което въпреки и скъпо сега, може да се трансформира в персонализирана геномика в бъдеще ", споделя Чехова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР