Учени нанесоха на карта началото на нова екосистема на Антарктическия

...
Учени нанесоха на карта началото на нова екосистема на Антарктическия
Коментари Харесай

Климатичните промени превръщат в зелени части от Антарктида

Учени нанесоха на карта " началото на нова екосистема " на Антарктическия полуостров, до момента в който микроскопични водорасли цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки повърхността в зелено и евентуално създавайки източник на хранене за други типове, написа " Гардиън ".

Британският екип, направил проучването, счита, че тези цъфтежи ще разширят обсега си в бъдеще, тъй като световното стопляне основава повече от калните условия, които са им нужни да процъфтяват.

В някои региони едноклетъчните форми на живот са толкоз плътни, че трансформират снега в блестящо зелен и може да се види от космоса, съгласно изследването, оповестено в сп. Nature Communications.

Биолози от университета в Кеймбридж и Британския антарктически институт са прекарали шест години в разкриване и премерване на зелените снежни водорасли, употребявайки композиция от сателитни данни и наблюдаване на място.

Резултатът е първата огромна карта на водораслите на Антарктида, която ще бъде употребена като основа за оценка на скоростта, с която белият континент се трансформира в зелен поради климатичната рецесия и евентуално предлага храна за други типове.

Те към този момент са разкрили, че водораслите са образували близки връзки с дребни гъбични спори и бактерии. " Това е общественост. Това евентуално може да образува нови местообитания. Това е началото на нова екосистема ", споделя Мат Дейви от университета в Кеймбридж, един от учените, които управляват проучването.

Той разказа картата на водораслите като изчезнало парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Той разпознава 1679 обособени цъфтежа на зелени снежни водорасли, които дружно покриха повърхност от 1,9 кв. Км, равняващи се на усвояване на въглерод от към 479 тона годишно. Това е еквивалентно на излъчванията от към 875 000 пътувания с кола в Обединеното кралство, въпреки че в световен проект е прекомерно малко, с цел да способства доста за въглеродния бюджет на планетата.

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли бяха открити на дребни, ниско ситуирани острови към северната част на полуострова, който е претърпял някои от най-интензивните отопления в света, като през това лято бяха сложени нови температурни върхове. Снежните водорасли бяха по-малко забележими в по-студените, южни региони.

Преди това учените следят нарастване на зеления лишей и мъх, само че те порастват извънредно постепенно спрямо водораслите. В бъдеще те ще мерят и алените и оранжевите водорасли и ще пресмятат по какъв начин съществуването на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината качество на албедото на снега.

" Мисля, че в бъдеще ще получим по-голям разцвет. Преди да разберем дали това има доста въздействие върху въглеродните бюджети или био албедо, би трябвало да стартираме числата ", споделя Андрю Грей, водещият създател на документа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР