Учени излекуваха вируса на ХИВ, който причинява Синдром на придобита

...
Учени излекуваха вируса на ХИВ, който причинява Синдром на придобита
Коментари Харесай

Учени излекуваха ХИВ за втори път от появата на световната СПИН епидемия

Учени излекуваха вируса на ХИВ, който предизвиква Синдром на добита имунна непълнота (СПИН). Това се случва за повторно от появяването на заболяването през 1981 година, написа “Ню Йорк таймс”.

“Лондонският пациент”, който избра да остане неизвестен пред медиите е претърпял трансплантация на костен мозък, откакто болен от лимфом на Ходжкин. Присадените му кафези били с мутирал CCR5 ген, който не разрешавал вирусът на ХИВ да се “закрепи” към новите кафези, което довело до излекуването на заболяването.
Един от четирима европейци с ХИВ или СПИН не знае, че е болен Знакови здания в София светнаха в алено в поддръжка на акцията против Чумата на XX век
Лекарите разказват положението на пациента сега като “дългосрочна ремисия”, защото това е едвам вторият случай на пациент, оздравял по този метод. Първият е така наречен “Берлински пациент”, който по-късно разкрива самоличността си – 52-годишният Тимъти Рей Браун. При него ХИВ бил оздравял по същия метод – след трансплантация на костен мозък за да бъде оздравял рак. Трансплантацията била извънредно тежка и довела до доста затруднения за Браун, като в един миг бил в здравна кома и съвсем не изгубил живота си.

До момента учените не можеха да възпроизведат този резултат в други пациенти с ХИВ.
Едно на всеки 10 деца е ваксинирано по рождение против СПИН Ново проучване на Оксфорд сочи, че имунната им система реагира по напълно друг метод на вируса ХИВ
При “Лондонският пациент” обаче процедурата минала доста по-безпроблемно. Той получил донорският костен мозък през месец май 2016 година, като спрял да приема поддържащите медикаменти за ХИВ през септември 2017 година До момента няма смяна в ХИВ статуса на пациента – нещо, което без непрекъснато лекуване е невероятно сега.

Последващите проучвания посочили, че присадените имунни кафези унищожили рака в тялото и изцяло заместили болните от ХИВ.
Иво Димчев: ХИВ не се прихваща от въздуха и не се умира за 6 месеца Артистът издава книга за живота си с диагнозата ХИВ положителен
Участващите във значимото проучване са открили досега 22 хиляди донора с сходни мутирали кафези на костния мозък. Мутацията, която се оказва резистентна на ХИВ е кръстена “делта 32”. До момента общо 38 души с ХИВ са получили трансплантации от такива пациенти. “Лондонският пациент” е 36-ти в листата. 19-тият в листата – “Дюселдорфският пациент” не приема поддържащите медикаменти за ХИВ към този момент четири месеца.

“Изпитвам възприятие на отговорност да оказа помощ на лекарите да схванат по какъв начин са ме излекували, с цел да съумеят да повторят ефекта”, разяснява в имейли с “Ню Йорк таймс” “Лондонският пациент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР