Учени идентифицираха нов подтип депресия, който включва по-силно изразена когнитивна

...
Учени идентифицираха нов подтип депресия, който включва по-силно изразена когнитивна
Коментари Харесай

Откриха нов подтип депресия

Учени идентифицираха нов подтип меланхолия , който включва по-силно изразена когнитивна дисрегулация, като актуалното лекуване не оказва помощ за облекчение на тези признаци, предава " Ню Атлас ".

Изследователи, ръководени от екип от Stanford Medicine, са употребявали анкети, проби и мозъчни изображения, с цел да открият когнитивното увреждане, което се характеризира с държание като компликации при планирането на бъдещето, липса на самоконтрол, слаб фокус и други проблеми с изпълнителните функционалности.

Макар че от известно време е известно, че компликациите с изпълнителните функционалности са фактор при тежкото депресивно разстройство, учените настояват, че за цели 27 % от страдащите от него това е преобладаващият проблем. Към него не са ориентирани множеството от актуалните медикаменти. Макар и малцинство, това въпреки всичко са към пет милиона души с меланхолия в Съединени американски щати.

" Депресията се демонстрира по друг метод при другите хора, само че откриването на общи черти - като сходни профили на мозъчната функционалност - оказва помощ на медицинските експерти да лекуват дейно ", споделя Лиан Уилямс, старши създател и професор по психиатрия и поведенчески науки.

Обикновено се предписват селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина (SSRI), само че те са по-малко ефикасни за подкрепяне на когнитивната дисфункция.

За задачите на изследването на 1008 възрастни с немедикаментозно огромно депресивно разстройство е бил даден един от трите публикувани антидепресанта - есциталопрам (известен още като Lexapro) и сертралин (Zoloft), които работят върху серотонина, и венлафаксин-XR (Effexor), който работи както върху серотонина, по този начин и върху норепинефрина. В края на осемседмичния интервал 712 участници са приключили изследването.

Преди и по-късно участниците са попълнили анкета , управлявана от доктор, и самокритика, с цел да оценят другите равнища на признаците, както и държанието, като да вземем за пример промени в съня или храненето, и въздействието върху обществения и професионалния живот. Освен това са били подложени на когнитивни проби, измерващи мозъчните функционалности, като да вземем за пример работна памет, скорост на взимане на решения и централизация.

" Това изследване е от решаващо значение, защото психиатрите разполагат с малко принадлежности за премерване на депресията, които да им оказват помощ да вземат решения за лекуване ", споделя доктор Лора Хак, водещ създател на изследването и доцент по психиатрия и поведенчески науки.

Изследователите се надяват, че въз основа на това могат да бъдат създадени проби, които да виждат тази дисрегулация и да трансформират лекуването по този начин, че да е по-подходящо за този подтип огромно депресивно разстройство.

" Едно от огромните провокации е да се откри нов метод за справяне с това, което сега е развой на проба-грешка, тъй че повече хора да могат да се подобрят по-рано ", споделя Уилямс. " Въвеждането на тези справедливи когнитивни ограничения, като да вземем за пример визуализация, ще подсигурява, че не използваме едно и също лекуване при всеки пациент. "

Уилямс и Хак се надяват да проведат спомагателни изследвания върху хората с този когнитивен биотип, като употребяват разнообразни лекувания, като транскраниална магнитна стимулация (ТМС) и когнитивно-поведенческа терапия (КПО), както и други лекарства като гуанфацин, който по-често се свързва със синдрома на недостиг на вниманието и хиперактивност (СДВХ).

Не е изненадващо , че същите области на мозъка, разпознати в изследването, са и областите, наранени от СДВХ и свързаната с него неприятна изпълнителна функционалност.

" Редовно ставам очевидец на страданието, загубата на вяра и увеличението на самоубийствата , които се случват, когато хората минават през нашия развой на проба-грешка ", споделя Хак. " И това е по този начин, тъй като започваме с медикаменти, които имат еднакъв механизъм на деяние за всички с меланхолия, макар че депресията е много разнородна. Мисля, че това изследване може да помогне да се промени това. "  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР