Учени и представители на бизнеса работят по проект, който има

...
Учени и представители на бизнеса работят по проект, който има
Коментари Харесай

Българи водят битка за спасяване на рядка порода свиня

Учени и представители на бизнеса работят по план, който има упоритостта да избави от изгубване една типично българска порода прасета – източнобалканската.

Африканската чума остави малобройна популация от тези животни, отглеждани епохи наред от предците ни при пасищни условия. Месото им е вкусно и с ниско наличие на мазнини, а в миналото са правели фамозната смядовска луканка единствено с него.

" Наистина в последните минути преди африканската чума да ликвидира остатъка от тази порода прасета шефът на Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни Георги Йорданов отива и взема най-хубавото от тези животни от стада. Благодарение на тази стъпка са непокътнати 52 селекционни животни, които в този момент са в Сливен “, изясни пред " Телеграф “ ръководителят на плана за спасяването на източнобалканската свиня доктор Ангел Мавровски.

Той взе присъединяване в извършения неотдавна в Тракийския университет в Стара Загора теоретичен конгрес на тематика: " Аборигенни домашни породи " Източнобалканска свиня “ – благосъстоянието на България “.

Всичко почнало, когато изпълнителният шеф на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново Вихрен Димитров посетил преди три години Унгария и видял по какъв начин се развива мангалицата като автохтонна порода. Решил, че това може да се приложи и в България за източнобалканската свиня. Потърсил съидейници и скоро екипът се разширил. По него в този момент работят и Тракийският университет в Стара Загора, също и Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни.

Д-р Мавровски изясни, че с изключение на 52-те селекционни животни в Сливен, още 50 има в Средец и 25 – в някогашната Осеменителна станция в Кюстендил, която в този момент е база на свинекомплекс " Голямо Враново “, която работи по запазване на породата.

" Целта в този момент е да разчетем генома на източнобалканската свиня, да създадем цялостен ДНК разбор на всички тези животни, които са под цялостен селекционен надзор. Искаме да избегнем инбридинг – близкородствено кръстосване, което води до ниска работливост, огромна смъртност, уродства и промени “, добави доктор Мавровски.

От тези животни към този момент се добива семенен материал и се прави изкуствено осеменяване. Така ще се доближат задоволителен брой чисти линии. В екипа работят изключителни експерти, които се надяват в най-скоро време да има 200 селекционни животни, посредством които да бъде съхранена тази неповторима българска порода прасета.

Междувременно интернационален теоретичен конгрес на тематика " Аборигенни домашни породи " Източнобалканска свиня “ – благосъстоянието на България “ събра учени, представители на бизнеса и институциите от разнообразни страни. Домакин на научния конгрес е Тракийският университет, заяви divident.eu.

След последната вълна африканска чума по свинете у нас животните от породата " Източнобалканска свиня “ са сериозно намалели, стана ясно на форума. Необходимо е да се резервира генофондът, другояче породата ще изчезне напълно, сподели на конференция ректорът на Тракийския университет – Стара Загора, проф. Добри Ярков.

" Ситуацията е сериозна и благодаря на проф. Ярков, че пое самодейността за избавяне на тази порода “, сподели доктор Ангел Мавровски на форума. " Научните проучвания демонстрират, че нашата порода източнобалканска свиня е по-добра във връзка с качествени индикатори от иберийската свиня, от която се създава фамозният хамон. Цената на хамона е над 100 евро на кг. Това е доста добър бизнес “, акцентира проф. Ярков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР