Учебното съдържание ще бъде представено на учениците така, че да

...
Учебното съдържание ще бъде представено на учениците така, че да
Коментари Харесай

Финансовият сектор създава целогодишен курс по финанси за гимназиален етап

Учебното наличие ще бъде показано на учениците по този начин, че да могат да схванат взаимовръзката сред днешните финансови решения и бъдещата финансова независимост

На особено събитие в София Тех Парк беше даден старт на плана " Практични финанси " – първа фаза от него е създаването на нов учебен курс за възпитаници от гимназиален стадий, предопределен за целогодишно образование в рамките 72 образователни часа. Зад плана, иницииран от финансовия бранш у нас и неправителствената просветителна организация JA България, се сплотяват МОН, които разпознават нуждата от създаване на детайлна стратегия за финансова просветеност, браншовите организации от бранша, които се обърнаха към JA България за разписване на образователно наличие и корпоративни сътрудници, които поддържаха самодейността и ще допринесат и с експертиза за създаване на на практика проблеми за образователното наличие. С реализацията на плана сътрудниците целят да дават на учениците от гимназиален стадий познания и на практика умения в ръководството на персоналните финанси.
Сред формалните посетители, които първи приветстваха старта на плана, беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев: " Искам да поздравя Джуниър Ачийвмънт – освен за този план, а за цялата им досегашна работа, те са потвърдили, че с каквото се захванат, съумяват. Изключително потребен сътрудник за МОН, тъй като нареждаха съответни тематики като предприемачество и финансова просветеност, тематики, които ни оказват помощ в процеса на формулиране на политиката на министерството. Факт е, че просветителната система има доста задания пред себе си – би трябвало да научим децата на езикови, на математически компетентности, би трябвало да ги научим на родолюбие, би трябвало да ги създадем хора с общоевропейски и всемирен полезности, които в това време владеят уменията на 21-ви век – креативност, деятелност, медийна и финансова просветеност. Финансовата просветеност от една страна е интердисциплинарна и зависи от грамотността по математика, предприемачество и технологии, а от друга – тя самата може да помогне на учениците да придобият други компетентности и прави доста по осезаема за действителния живот просвета като математиката. Пожелавам триумф на плана и нямам подозрение, че финансовите връзки са най-съществената част от икономическите връзки. "
" Практични финанси ” надгражда компетентностите, усвоявани в границите на общообразователната подготовка и реализира връзки с математика, български език и гражданско обучение, което ще благоприятства въвеждането му като независим предмет в границите на разширената или спомагателната подготовка.
" Финансовата просветеност е неразделна част и значим детайл от основната подготвеност деятелност и разпоредителност. Това, което отличава работата на JA в сферата, е дълготрайният метод и визия – образец за това е планът ни с МОН и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). В резултат на него сме предложили часове по финансова просветеност в границите на профил " Предприемачески ". А " Практични финанси " неслучайно носи това име, тъй като основна част от нашия бизнес модел и цената за просветителната система и учениците е това, че осигуряваме практическа устременост с присъединяване на бизнеса ", показа за старта на плана Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България.
Курсът ще съставлява преведена и приспособена версия на JA Personal Finance® Blended Model или обичайни способи на образование и образование с цифрови технологии, смесени по метод, който оказва помощ на учащите да усвоят материала по-продуктивно. След завършването учениците ще могат да разпознават по какъв начин персоналните им финанси въздействат върху качеството им на живот и ще схванат по какъв начин финансовите избори, които вършат способстват за реализиране на желанията им. " Практични финанси " ще обхване 10 тематики от всички аспекти на финансите, в границите на два образователни периода, в това число уроци за показване на нови познания, на практика действия, оценка посредством проби и спомагателни извършения към всяка тематика. Практическите уроци ще включват бизнес образци проблеми, създадени от сътрудниците по плана. Основните корпоративни сътрудници, които застават зад реализацията на плана и финансират старта му са NN България, БНП Париба Лични финанси и Финансова група Карол.
Николай Стойков, основен изпълнителен шеф на NN България, поздрави гостите в залата и показа: " За NN България планът " Практични финанси " е продължение на дълготрайните ни старания за повишение на равнището на финансова просветеност в страната. Още от 2001 година имаме редица начинания за рационализиране на знанията и уменията за ръководство на персоналните финанси, последните от които са план за възстановяване на финансовата просветеност на студентите в неикономическите университети в България и управлението с финансови работилници за учители, деца и родители " За парите и други значими неща: Първи стъпки ".
Проектът ще бъде осъществен на два стадия. Първият започва в този момент и включва насърчаване на наличието, а пилотните класове, в които ще стартира преподаването ще се включат през втория период на тази образователна година. Първата цялостна академична година на осъществяване ще бъде 2018/2019.
Учебното наличие ще бъде показано на учениците по този начин, че да могат да схванат взаимовръзката сред днешните финансови решения и бъдещата финансова независимост. " Практични финанси " си слага за цел да даде на младежите тактики за ръководство на парите, в това число да им обясни ролята на заетостта и приходите, бюджетирането, спестяването, заеми и дълг, отбрана на потребителите, рационално ползване, ръководство на риска, вложение, Понци схеми, а също ще надникне и в екзотичната, към момента, територия на криптовалутата.

Дни преди формалния старт " Практични финанси " получи и поддръжката на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която удвои сумата, събрана от корпоративните сътрудници NN България, БНП Париба Лични финанси, Финансова група Карол, Булстрад Живот Виена Иншуарънс Груп, ДЗИ и ПОК Доверие. Така програмата ще може да бъде развита и пилотирана през 2017 година, а през 2018 година да доближи като целогодишно образователно наличие в 50 учебни заведения в страната. Институционални сътрудници на плана са Министерството на образованието и науката, Комисията за финансов контрол и Националната организация за доходи.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР