Учебните занятия на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет

...
Учебните занятия на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет
Коментари Харесай

Обсъдиха възобновяването на занятията на Медицинския факултет на СУ

Учебните занятия на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ да бъдат обновени. Това разискаха по време на среща на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в която участваха деканът на Медицинския факултет доцент Дорина Асенова, заместник-деканът на факултета проф. Любомир Спасов и представители на Министерството на здравеопазването.

„ Не е редно да страда образователният развой и това не трябва да се допуска, изключително в тази обстановка при дефицит на лекари “, безапелационна беше проф. Сербезова. Тя напомни вчерашното си решение краткотрайно да бъдат прекратени всички дейности по вливането на болница ''Лозенец'' в профилираната детска болница ''Проф. доктор Иван Митев''.

„ Медицинският факултет има база за образование и студентите могат да организират естествен образователен развой “, уточни от своя страна ректорът на Софийския университет. Във факултета учат 1100 студенти, а болница „ Лозенец “ е базата за образование на СУ. „ Студентите са извънредно обезпокоени. 80% от преподавателите са наши лекари, а за жалост някои от тях напущат. Ако загубим университетския си състав, мъчно бихме могли да го възстановим “, изясни доцент Дорина Асенова.

Относно построяването на нова детска болница проф. Герджиков уточни, че СУ е склонен с построяването ѝ на територията на болница „ Лозенец “. „ Но положителното и вярно решение би било да има две обособени лечебни заведения. Не може да разрушиш към този момент съществуваща болница с 18 отделения, където се образоват студенти “, безапелационен е ректорът на СУ. Според него трайният излаз от обстановката е болница „ Лозенец “ да премине към Софийския университет.

Здравният министър съобщи, че откакто беседва с всички ангажирани страни, ще вземе дефинитивно решение, което да е най-хубавото за детското опазване на здравето в страната.
Проф. Сербезова и проф. Герджиков се договориха на последваща среща, поради епидемиологичната конюнктура в страната, да обсъдят опциите за връщане на всички студенти към присъствена форма на образование.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР