Учебни заведения в Пловдив търсят възможности да върнат учениците от

...
Учебни заведения в Пловдив търсят възможности да върнат учениците от
Коментари Харесай

Училища и родители си поделят разноските за тестове за учен...

Учебни заведения в Пловдив търсят благоприятни условия да върнат учениците от 5. клас нагоре в учебно заведение, преди страната да обезпечи безвъзмездни проби за тях. МОН към този момент регламентира два метода за това.

Образователният комплекс от ЧОУ „ Бъдеще “ и ЧЕГ „ Стоян Сариев “ ще се възползва от единия от тях, който бе написан за частните образователни заведения -школото да обезпечи самичко тестванията за двукратното проучване на учениците всяка седмица.

Първоначално този разход изглеждаше непостижим за управлението, а готовността на някои родители да заплащат тестванията сами създаваше причина за неравнопоставеност. В последна сметка, се договорихме да си поделим солидарно разноските, като всеки поеме 50% от сумата, сподели директорката Светла Тошкова.

Така от на следващия ден там се връщат присъствено и учениците от 5. до 12. клас. За дребните от начален стадий бяха обезпечени проби от страната и те започнаха да учат присъствено, когато се върнаха и учениците от 1. до 4. в общинските и държавните учебни заведения.

Другата опция децата от прогимназия и гимназия да влязат още веднъж в класните стаи - на общинските и държавните учебни заведения, е 50% от учениците в дадена паралелка да имат зелен документ. Това значи да са имунизирани, да са преболедували или да са потвърдили с тест, че имат антитела над избраната граница.

ЕГ „ Иван Вазов “ към този момент стартира допитване измежду всичките си възпитаници какъв брой от тях дават отговор на тези условия. Възпитаници на Руската гимназия бяха измежду първите, които взеха решение да се имунизират, когато стартира у нас имунизацията на възпитаници - при обезпечени „ зелени коридори “ в РЗИ.

В анкетата до петък вечерта се присъединили 400 гимназисти. От тях към 30% са със зелен документ. Събирането на информацията обаче продължава и в понеделник, сподели директорката Вихра Ерамян. Възможно е в някоя от паралелките да се доближи дял от 50% възпитаници със зелен документ, което да разреши присъствено връщане в клас.

Много мъчно обаче ще е организирането на образователен развой при такива условия, притеснява се Ерамян. Учителите ще би трябвало да преподават в класните стаи на учениците със зелен документ и онлайн на техните съученици от същата паралелка, които не са имунизирани или преболедували. В същото време ще би трябвало да обезпечат провеждането на часовете от разстояние в електронна среда и за паралелките, които остават онлайн.

Ваксинирани гимназисти има и в ЕГ „ Пловдив “. Според шефа Николай Радев обаче най-разумно е да се изчака заповедта за прекосяване към ротация, с цел да се върнат огромните възпитаници в класните стаи. Надеждата е това да се случи още тази седмица в Пловдив, откакто в петък заболеваемостта на двуседмична база в регионалния град падна до 522 на 100 000. За да се превключи от онлайн образование към въртене на паралелки присъствено и онлайн през седмица по график, би трябвало да е под 500 на 100 000.

Искри сред двама министри за връщането в клас

Връщането в клас на учениците възпламени искри сред двама министри. В петък здравният министър проф. Стойчо Кацаров разгласи на брифинг за новите ограничения вследствие на спадащата заболеваемост, че ще стане допустимо възобновяване на присъствени занятия в дуалната форма на образование в професионалните гимназии, както и извънкласни действия. Оказа се, че това не е контрактувано с МОН и не бе вписано в излязлата часове по-късно заповед на Министерство на здравеопазването.

Твърденията на здравния министър бяха също, че са обезпечени 1 млн. теста, които ще са налични още в петъчния ден от предходната седмица, като това ще разреши връщането в учебно заведение и на учениците от 5. до 12. клас. Кацаров вметна още, че до момента Министерство на здравеопазването пособие с доставките, само че в действителност било работа на МОН да си ги провежда в бъдеще, тъй като това трябвало да се прави от този, които ги употребява.

Междувременно от МОН прецизираха, че от обещаните от министъра на опазването на здравето 1 милион теста за възпитаници са пристигнали 168 800. " Заедно с запасите от предходни доставки сега в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. Те едвам обезпечават присъственото образование на децата от I до IV клас до 10 декември. От ведомството на министър Николай Денков не престават да чакат с неспокойствие обявените от Министерство на здравеопазването още милиони проби, с цел да върне в клас учениците от V клас нагоре ", стана ясно от известие на МОН.

Снимка: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР