Учебната година да започва от първия понеделник на септември, а ...

Учебната година да започва от първия понеделник на септември, а

Денков: Не достигат тестове за големите ученици

Учебната година да стартира от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Тази концепция изрази пред Българска национална телевизия министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той посочи, че в България образователната година стартира най-късно - на 15-ти семпетмври до момента в който в другите страни първият образователен ден e към 10-15 дни по-рано.Още по темата26 ное 2021 08:365819 ное 2021 09:0155

Според него изместването на първия образователен ден е рационално, изключително в сегашната епидемиологична конюнктура, тъй като това обезпечава повече време за договаряния и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече благоприятни условия за занимания на открито.

Към момента не се постанова смяна на ваканциите на учениците, съобщи още Денков. Ако се натрупат пропуски, е допустимо образователната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи предходната образователна година.

Докато нужните количества проби не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите възпитаници, безапелационен беше Николай Денков.

Към момента министерството на опазването на здравето е поръчало към 4,2 милиона пробата. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които към този момент са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 пробата, които са задоволителни за тестването на най-малрките възпитаници до края на идната седмица.

Служебният министър на образованието беше безапелационен, че не може да става дума за дискриминация по отношение на учениците от 11 до 19 години поради обстоятелството, че към момента не могат да се завърнат в класните стаи.

Той посочи, че заболеваемостта у нас е такава, че в този момент най-важно е да осигурим опазването на публичното здраве. В рамките на рестриктивните мерки, наложени от здравните управляващи, МОН се пробва да откри метод да върне децата в класните стаи.

"Борбата е да осигурим проби за всички ", сподели Денков.

В София има централизация на имунизирани възпитаници, тъй че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен документ, сподели още министърът на образованието.

Николай Денков съобщи, че в случай че получи покана да остане на министерския пост в идващия постоянен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива диалози не са водени. Той взе участие в съдружните договаряния в бранш "Образование ", тъй като е поел ангажимент към "Продължаваме смяната " да помогне на партията с правенето на програмата в тази сфера. Денков посочи, че е изклчително окуражен от извършената полемика.

Източник: dnes.bg