Убийството на местен политик задълбочи сектантските и политическите противоречия в

...
Убийството на местен политик задълбочи сектантските и политическите противоречия в
Коментари Харесай

Напрежение в Ливан след убийството на просветски политик

Убийството на локален политик задълбочи сектантските и политическите несъгласия в Ливан, като породи опасения за въоръжени конфликти сред съперничещи си фракции в страната, която така и така е обхваната от дълбока икономическа рецесия и трансграничен обстрел, обвързван с войната в Газа.

Това разяснява " Ройтерс "

Правителствени и религиозни чиновници побързаха да потушат напрежението, откакто убийството на Паскал Слейман провокира опасения за възобновяване на уличните конфликти сред съперничещите си партии и провокира побоища над сирийци. Слейман оглавяваше антихизболната партия " Ливански сили " в най-вече християнския крайбрежен регион.

В понеделник ливанската войска заяви, че предходната вечер група сирийци са се пробвали да откраднат колата на Слейман, само че в последна сметка са го умъртвили и са отнесли тялото му в прилежаща Сирия. Тя съобщи, че силите за сигурност са арестували множеството от виновните лица.

Но в документално изказване до " Ройтерс " във вторник Ливанските сили отхвърлиха тази версия, като обявиха, че Слейман е бил атакуван поради политическите възгледи на партията .

" Официалният роман, че това е било кражба на кола, остава променчив и ние считаме, че убийството на Паскал Сюлейман е политическо ликвидиране поради политическата му роля. Освен в случай че не се потвърди противоположното, сме склонни да считаме, че това е директно нахлуване против Ливански сили ", обявиха от партията.

Ливанските сили не са показали непосредствено главния си противник - подкрепяната от Иран и тежко въоръжена шиитска формация " Хизбула " - само че представители на партията показват като сходни случаи поредност от убийства на антихизбулски фигури през последните две десетилетия.

Критиките към " Хизбула " от страна на ливанската християнска общественост се ускориха през последните седмици, изключително откакто бойци на групировката бяха упрекнати в опит да изстрелят ракети към прилежащ Израел от християнско село по южната граница на Ливан.

Това отразява възходящия яд измежду критиците на Хизбула поради противоречивия боеприпас на групировката, който превъзхожда армията.
 Израел умъртви пълководец на
Израел умъртви пълководец на " Хизбула " в Ливан

Организация на обединените нации прикани за преустановяване на насилието

" В тази деликатна и напрегната политическа конюнктура , конюнктура на сигурност и обществена конюнктура, ние призоваваме към успокоение и въздържаност ", съобщи висшият християнски свещеник в Ливан, патриарх Бешара ал-Рай.

В предишното той е подлагал на критика индиректно Хизбула, като е декларирал, че шестмесечната война с Израел е била " наложена " на християните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР