Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса свали завесата, прикриваща действал

...
Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса свали завесата, прикриваща действал
Коментари Харесай

Прокурори зоват всички институции на борба с организираната корупция

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса " смъкна завесата, прикриваща работил с години подмолен механизъм за въздействие върху политическите и правосъдната власт, проникващ в адвокатурата, стопанската система и медиите и ориентиран към корист с държавната власт и на публичните запаси в частна изгода. Това се споделя в позиция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) за разкритията по случая " Нотариуса ". Прокурорите показват, че този циничен развой разрушава публичното доверие в страната, медиите, професионални общности и бизнеса. Те допълват, че в следствие от това страда репутацията на почтените хора и съзнателните експерти в обособените системи, наред с нечестните.

От АПБ означават, че оповестените все още обстоятелства за въздействието на кръга към Мартин Божанов дават задоволително съображение за извода, че проведената корупция заплашва правовия ред и публичната сигурност. От асоциацията акцентират, че оправянето с нея не е отговорност и в контрола единствено на една власт или институция, а изисква взаимни старания.

" Досегашните палеативни подходи битката с сходни отблъскващи феномени, които се изчерпват с автоматизирано опетняване на прокуратурата като универсално отговорна по дифолт, следва най-накрая да бъдат разобличени като непродуктивна, непрофесионална и непросветена форма на бягство от отговорност, се споделя в позицията. Посочва се още, че да се афишира авансово съмнение в прокуратурата или в друга институция освен не е кардинално и градивно, а способства за неефективността на битката на институциите с престъпността. От Асоциацията на прокурорите в България акцентират, че престъпността пораства, до момента в който институциите спорят коя е по-виновна в обстановка, в която от дълго време няма почтени. " Ето за какво, изрично възразяваме и се противопоставяме на всички безпринципни опити за мятане на тиня върху институцията, която работи в отбрана на публичния интерес и на нечестните офанзиви във връзка с цели прокуратури ", допълват прокурорите.

Те твърдят, че почтени, съзнателни и ерудирани експерти работят в българската прокуратура, която разполага с нужната подготовка, потенциал и нравствена резистентност, с цел да откри цялата истина при обективно, всестранно, цялостно и транспарантно следствие без ненужно закъснение.

От асоциацията приканват всички честни жители, държавни чиновници, депутати, членове на държавното управление и органите на изпълнителната власт, магистрати и юристи да спомагат на прокуратурата при осъществяване на пълномощията ѝ. " Само задружното изпитание, в което и другите държавни институции, професионални общности и гражданското общество добросъвестно се включат, би могло да очертае пропуските и да помогне да се изчистят негативните практики, а лицата, които ги позволяват, да понесат отговорност ", показват от АПБ.

Организацията приканва прокурорите да упражняват самоуверено и до дъно своите законови пълномощия, както по случая " Нотариуса ", по този начин и при всички други закононарушения, с цел да дадат явен и съответен отговор като професионална общественост на корупционните прояви и незаконните въздействия в страната.

" Асоциацията на прокурорите в България застава зад всеки прокурор, който, облегнат на закона, брани българското общество и страна от този изключително неприветлив и изсмукващ ресурсите на нацията тип проведена престъпност, който краде бъдещето на децата ни. Колеги, колкото и доста дефекти да имат законите, с които работим, колкото и слаба поддръжка да получаваме от други институции и от обществото в този исторически миг, единствено ние имаме пълномощията и върху нас тежи отговорността да преследваме за осъществени закононарушения " се показва още в позицията на професионалната организация.

От асоциацията приключват с мотивиращия апел: " Тази борба е наша. Нека я спечелим! "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР