Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса отвори кутията на Пандора. Неподозирани факти,

...
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса отвори кутията на Пандора. Неподозирани факти,
Коментари Харесай

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса отвори кутията на Пандора

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса отвори кутията на Пандора. Неподозирани обстоятелства, схеми и взаимовръзки изникнаха след разстрела. Медиапул разгласява своята позиция, от SafeNews.bg я публикуваме без редакторска интервенция:

Измина следващата седмица под знака на абсурда около убития Мартин Божанов-Нотариуса. Колкото повече детайлности се научават за него, толкоз по-зле наподобява всичко. Неговата история за следващ път сочи, че страната е разграден двор, а правосъдната система се употребява за персонални цели от хора с въздействие, които се измъкват безнаказани с години.

През последните дни институциите най-накрая обърнаха внимание на скандални обстоятелства, част от които бяха обществено притежание от години, само че някак убягваха на страната. Главният прокурор Борислав Сарафов да вземем за пример заприказва за „ шпицкоманда “ в прокуратурата. Тази дума се употребява от години, въпреки и по друг мотив. Оказа се, че убития Божанов е имал две ЕГН-та. Министерство на вътрешните работи най-накрая ревизира частния му клуб, затворен от години, а съдът съумя да намери остаряло дело против него, считано за изгубено.

Този низ от парадокси демонстрира ясно с какви подкрепи се употребил починалият, чието ликвидиране към момента не разкрито. Към тях би трябвало да се прибавят и заканите към магистрати, и хипотетичните имотни измами, за които той по този начин и не понесе отговорност.

Уличната правдивост ни изпревари

След като си мълча няколко дни Сарафов изненадващо излезе отпред на група прокурори, с цел да разгласи, че стартира цялостна проверка на районната прокуратура в София (СРП) и настоя за оставката на началника ѝ Невена Зартова. Защо тъкмо тази прокуратура? Сигналите за измами (в каквито в подозиран Божанов) се проверяват от районна прокуратура. Ето за какво се допуска, че те са потъвали в знайни и незнайни чекмеджета точно там. Има и различен вид – делата да са давани на „ верните “ прокурори, с цел да се подсигурява верният им излаз. Или както се изрази самият Сарафов:

„ Нека да го назовем (специализирания отдел в СРП б.р.) с откровеното му име – шпицкоманда. Когато забележим, че едно дело се иззема от прокурор, който съзнателно и честно е работил по него и то се разпореди на прокурор от шпицкомандата без причини, ние ще проследим пътя, да забележим какъв резултатът от това следствие. И в последна сметка аз съм надълбоко уверен, че незаконната активност би могла да бъде документирана„.

Спорно е дали ще се стигне до някакви санкции. Историята е посочила, че сходни показни инспекции нормално устанояват към този момент известното и толкоз.

Сарафов призна и е че „ уличната правдивост “ е изпреварила правосъдната система и Божанов е бил погубен преди да му бъде повдигнато обвиняване. Впрочем, градската прокуратура на София, висшестояща на районната, смята желанието си да упрекна Божанов за демонстрация на храброст. До привличането му към отговорност по този начин и не се стигна поради намесата на „ уличната правдивост “. Но очевидно в тази обстановка и желанието да се свърши някаква работа се смята за смелост.

Двете ЕГН-та

През миналата седмица се разбра, че Божанов е имал две ЕГН-та. Новината бе обявена първо от проверяващия уебсайт Bird.bg, а по-късно доказана от Министерство на вътрешните работи. Промяната е направена в края на 90-те години на предишния, заяви пред Българска национална телевизия вътрешният министър Калин Стоянов. Каква е била задачата? Вероятно убитият да може да има чисто удостоверение за съдимост.

„ Извършена е смяна в ГРАО на фамилното име на Мартин Ангелов Божанов, като преди този момент той е бил Мартин Ангелов Ангелов. Като с изключение на смяна във фамилното име, имаме смяна и на последните пет числа от ЕГН-то на Мартин Божанов. Сега следва в незабавен порядък да правим инспекция на място в ГРАО, с цел да установим кой, по какъв начин, по какъв метод, с какви претекстове и на какво съображение е станало това„, съобщи Стоянов.

Показателно е, че и тази детайлност към Божанов не бе изнесена от проверяващите, а от публицистите от Bird.bg. Така тя се трансформира в следващия образец за гузното безмълвие на държавните органи.

Изгубено и открито

„ Сега “ пък заяви, че след детайлна инспекция в районния съд на София са съумели да изровят остаряло дело, по което Божанов е съден за кражба. Той е бил упрекнат, че дружно с още двама души е откраднал досиетата по делото против нотариуса Слави Крашевски. Материалите изчезват от адвокатската стая на Върховния касационен съд през 2004 година На предходните две инстанции Крашевски е приет за отговорен и висшият съд е трябвало да се произнесе дефинитивно, само че материалите изчезват.

Делото против Божанов е гледано от съдии, които в идващите години стигат до високи позиции в правосъдната власт. На първа инстанция го взема решение Георги Ушев, след това началник на спецсъда, а втора се произнася състав от съдиите Владимира Янева (някогашен началник на градския съд в София), Петя Крънчева (заместник на Янева) и Мила Лазарова. И двете правосъдни инстанции оправдават Божанов.

Приживе той наблягаше, че нито е осъждан, нито против него има висящи следствия. А правосъдната система смяташе въпросното дело за изгубено.

Частният клуб

През миналата седмица Министерство на вътрешните работи и прокуратурата влязоха в частния клуб на Божнов, намиращ се в столичния квартал „ Гео Милев “, на десетина минути пешком от постройката на закритите спецсъд и прокуратура. Твърди, че там постоянно са ходели магистрати. Засега публично удостоверение няма.

В отговор на журналистически въпрос основният прокурор Сарафов съобщи, че не просто не е ходил там, а даже не е подозирал за съществуването на заведението. Миналата година бяха оповестени фотоси на Сарафов от ресторант „ Осемте джуджета “ дружно с Петьо Петров-Еврото, също станал прочут като лобист в правосъдната власт. Тогава основният прокурор изясни, че бил подведен там от предшественика си на поста Иван Гешев, с цел да бъде сниман и компроментиран.

Сарафов разяснява още, че и в тази ситуация с Божанов, и в този с Петров „ пред скоби “ излизало името на Гешев. Последният пък го назова „ Боби Истината “ и заплаши, че ще го съди.

„ Божанов беше човек, който когато искаше да реализира нещо, нямаше терзания за метода, по който го реализира и беше подготвен на всичко„.

Това описа пред бТВ неизвестен мъж, работил с Нотариуса. Той твърди още, че в частния клуб са ходили единствено стеснен кръг хора и измежду тях не е имало инцидентни.

„ Посетителите бяха с доста скъпи коли или с персонална защита и водач. Кубът не беше денонощен, само че беше непрекъснато под защита като дори имаше изнесени на отсрещната страна на улицата в гаражи помещение за тази охрана„, сподели още мъжът.

Източник: Медиапул

Още вести четете в графа „ Крими & Темида “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР