У нас започват честванията по повод 147 години от Априлското

...
У нас започват честванията по повод 147 години от Априлското
Коментари Харесай

Реновираха с дарения църквата, възвестила Априлското въстание

У нас стартират честванията във връзка 147 години от Априлското въстание. От рано сутринта в Клисура кипи усилена подготовка за празника. Няколко души приготвят черешови топчета, с цел да гръмнат с тях по време на възстановката на въстанието. Това е традиция на повече от век в града на Боримечката. Кулминацията в града ще е довечера, когато ще има и митинг-заря.

Вече 10 години Николай Николов стопанисва параклиса в двора на църквата " Св. Николай " в Клисура. От 5 години събира пари, с цел да го ремонтира.

" От тук се възвестява началото на Априлското въстание в Клисура. Камбаната, която стои на самата камбанария, е тъкмо копие. Имаше проблем от няколко години с кръста, който стои най-отгоре на кубето. Постаментът му беше прогнил, а рухването на кръста щеше да отвори огромен пробив изпод върху самия купол. Заздрави се облицовката на кубето. Подмени се постаментът на кръста. Отново върнахме към нов живот камбанарията ", споделя Николай Николов.

15 нови икони допълват ремонта на църквата. Клисура въстава втора, само че изгаря първа в Априлското въстание. Тази година във възстановката на боевете при „ Зли дол " ще се включат стотици доброволци от цялата страна.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР