У нас 10 ноември (1989) срина страха като модел на

...
У нас 10 ноември (1989) срина страха като модел на
Коментари Харесай

Писател: 10 ноември срина страха като модел на поведение. 30 г. по-късно основите му се възстановяват

У нас 10 ноември (1989) срина страха като модел на държание. Но 30 години по-късно основите му интензивно се възвръщат. Днес българинът се опасява – за работата си, за хляба си, за бъдещето си, за здравето, даже за мисленето си. Много ни станаха опитите за един живот - социализъм, развъртян социализъм, Съвет за икономическа взаимопомощ, Варшавски контракт, народна власт, Европейски Съюз, НАТО, Чернобил, СПИН, птичи грип, партия ГЕРБ, ковид... И котките за 10 живота не могат да устоят на тая офанзива. Това задължение води до този резултат.
Това съобщи в ефира на Българското национално радио Сергей Комитски, публицист, сценарист и режисьор.

Той дефинира като " обществена карма " настоящето състояние, в което се намира народът ни и цитира мисълта на Стоян Михайловски: Българинът е освободен, само че не е свободен.

" Не е отговорен единствено този, докарал народа до това състояние, а и самият народ. Това е артикул на националната ни нематериалност. Но нямаме право да свеждаме глава. Умението да се съпротивляваш е подарък Божи ", уточни режисьорът.

Той приветства митингите на млади и умни хора през 2020 година като знак против безвремието и инертността на обществото.

" Много от нашите новоизлюпени демократи подвигнаха стените на своите имения с камъните от Берлинската стена. Някои, които претендират да водят народа, не могат да ръководят личното си мислене и държание ", добави Комитски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР