Тютюнопушенето остава една от основните причини за развитие на ракови

...
Тютюнопушенето остава една от основните причини за развитие на ракови
Коментари Харесай

Пушачите правят между 6 и 30 опита за спиране на цигарите

Тютюнопушенето остава една от главните аргументи за развиване на ракови болести през последните 27 години, само че също по този начин сложен е и отводът от цигарите, заради което би трябвало да се предизвиква потреблението на по-малко нездравословните им други възможности като бездимни устройства или електронни цигари. Около това мнение се сплотиха интернационално известни непознати и български лекари по време на състояла се предходната седмица в София научна конференция, отдадена на актуалните профилактика, диагностика и терапия.

Според тях би трябвало да се поддържат всички старания за намаляването на вредата от тютюнопушенето, от което не се отхвърлят даже пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб. Въпреки риска да умрат, 64 на 100 от тези хора не стопират цигарите, цитираха експертите скорошно изследване по тематиката.

" Има доста хора след инфаркт или инсулт, които са уверени, че би трябвало да спрат тютюнопушенето, само че не могат да го създадат ", означи проф. Борислав Георгиев, шеф на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

" Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите субстанции и пушачите вършат многочислени опити през живота си да спрат – сред 6 и 30 опита. Затова точно и процентът на несполучливите опити е висок и няма вълшебна пръчка за отричане от цигарите за една нощ ", разяснява медицинският шеф на Центъра по онкология в Коста Рика доктор Ефраин Камбронеро Морага, който е онкохирург.

Пушенето е величествен проблем на обществото, а заболеваемостта и смъртността, обвързвана с тютюнопушенето е голямо финансово задължение за всяка здравна система, добави той и напомни, че най-вече са пушачите в Източна Европа и Южна Азия
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР