Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за заболявания на сърцето –

...
Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за заболявания на сърцето –
Коментари Харесай

Д-р Рада Прокопова: 40% от сърдечните заболявания се дължат на тютюнопушене

Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за болести на сърцето – 40% от хората, които са наранени от тази патология, са пушачи. Високият холестерол и нарасналото артериално налягане се подреждат по-късно – на тях се дължат надлежно 24% и 31% от случаите на сърдечно заболяване. Това сподели кардиологът доктор Рада Прокопова, шеф на Отделението по кардиология в столичната УМБАЛ „ Св. Анна “, в презентацията си на форума „ Преосмисляне на обстоятелствата за понижаване на вредата от рисковите фактори “.

Тя разясни, че не би трябвало да се пропуща и омаловажава и още един факт – че тютюнопушенето е водеща причина за появяването на периферна съдова болест и на мозъчно-съдова болест.

Д-р Прокопова прикани хората да премислят държанието си и да се ориентират към спиране на този нездравословен табиет, само че с нараснало внимание към заплахата от друга „ заместваща “ взаимозависимост, като прекалено хранене, несъразмерна физическа интензивност или придържане към строги диети.

Пасивното тютюнопушене е извънредно рисков и доста постоянно подценяван рисков фактор, акцентира проф. Борислав Георгиев от НКБ. Той обърна внимание, че в целия свят научната общественост се концентрира върху двата подтипа пасивно тютюнопушене – secondhand smoke и thirdhand smoke, и сложи акцент върху нуждата от престояване най-вече в бездимна среда.

„ Утвърдено е, че децата, които са израсли в среда с тютюнев пушек, в зрелост са в доста по-голям риск от неочаквана сърдечна гибел “, сподели кардиологът. По думите му напъните през днешния ден от ден на ден се насочват освен към отхвърли от тютюнопушене, само че и към отбягване на другите тютюневи артикули, при които протича изгаряне и се образува пушек също с високо наличие на токсични субстанции. Според експертите по-добрата опция е да се прибягва до по-малко нездравословни – бездимни или негорими произведения.

България е на водещо място в Европа по тютюнопушене по данни на Евростат. През 2021 година съгласно отчета за здравните профили на страните над 28% от българите са пушачи, като това е със 7% по-високо от междинния индикатор за Европейски Съюз.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР