Тютюнът убива по един човек на всеки четири секунди, годишно

...
Тютюнът убива по един човек на всеки четири секунди, годишно
Коментари Харесай

В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

Тютюнът убива по един човек на всеки четири секунди, годишно 8 милиона души умират от заболявания, породени директно от тютюн, а 1 милион са смъртните случаи заради вторично излагане на тютюнев пушек. Още по-голямо терзание е голямото страдалчество, породено от респираторни болести, причинявани от пушене, инвалидизации и така нататък В Европейския съюз за 2016 година към една четвърт от всички докладвани смъртни случаи се дължат на рак, а ракът на белия дроб съставлява 21% от всички тези смъртни случаи.

Това отбелязва статистиката на Световната здравна организация и на Евростат, оповестени като част от тазгодишната акция по случай Световния ден без тютюнопушене (31 май).

И двете организации тази година натъртват на това да покачат информираността за множеството способи, по които излагането на тютюн въздейства върху здравето на белите дробове.

 В деня без тютюнев пушек СЗО предизвестява: 8 милиона умират годишно поради пушене
© Евростат

Според данните на Евростат в България към 20 на 100 е делът на рака на белите дробове измежду всички ракови болести. По този индикатор България е малко под междинното за Европейски Съюз равнище, където приблизително към 21 на 100 е делът на рака на белите дробове. Този дял е най-голям в Унгария (27%), следван от Полша, Гърция и Нидерландия (всички 24%). В противоположния завършек на скалата най-нисък е делът на Португалия (15%), Литва, Латвия и Швеция (всички с 16%) и Словакия (17%).

Потреблението на тютюн е един от най-големите опасности за здравето, които могат да бъдат избегнати в Европейския съюз (ЕС), доста форми на рак и сърдечно-съдови и респираторни болести са свързани с използването на тютюн, означават от организацията.

Тази година Световната здравна организация е подготвила листовка, в която изброява множеството способи, по които тютюнопушенето и вторичното излагане на тютюнев пушек въздействат на здравето.

Освен рака на белия дроб, за който тютюнопушенето е главната причина, от СЗО означават още, че пушенето е водещата причина за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и че бебета, изложени на нездравословно влияние върху токсините от тютюневия пушек посредством майчино тютюнопушене или майчино излагане на второстепенен тютюнев пушек, постоянно изпитват понижен напредък и функционалност на белите дробове. В международен мащаб към 60 000 деца умират преди 5-годишна възраст от инфекции на долните дихателни пътища, породени от вторично пушене, означават още документите.

В брошурите се показва още, че тютюневият пушек е доста рискова форма на замърсяване на въздуха в закрити пространства: съдържа над 7000 химикала, 69 от които са известни като причиняващи рак.

 В деня без тютюнев пушек СЗО предизвестява: 8 милиона умират годишно поради пушене
© Евростат

Според данните на Евростат през 2017 година в Европейския съюз са създадени над 487 милиарда цигари, с 40 милиарда по-малко спрямо 2016 година Стойността на производството през 2017 година е към 4,9 милиарда евро, което е с 1,3 милиарда евро по-малко от 2016 година Производството на цигари в Европейски Съюз през 2017 година е равно на повече от 950 цигари на всеки гражданин на Европейски Съюз.

Германия, Полша и Румъния водят пазара на произвеждане. С съвсем 150 милиарда създадени цигари Германия е най-големият производител и съставлява 31% от производството в Европейски Съюз. На второ място е Полша (114 милиарда цигари, създадени през 2017 година, или 23% от общия брой на ЕС) и Румъния - трета (70 милиарда, 14%). Следват ги Гърция и Португалия (25 милиарда цигари, 5% от общия брой на ЕС) и България (20 милиарда, 4%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР