Tyson, основен американски производител на говеждо, свинско и пилешко месо,

...
Tyson, основен американски производител на говеждо, свинско и пилешко месо,
Коментари Харесай

Tyson, един от най-големите производители на месо, инвестира в протеини от насекоми

Tyson, главен американски производител на говеждо, свинско и пилешко месо, залага на протеини, които идват от инсекти.

Месопреработвателят съобщи във вторник, че е вложил в Protix, основан в Холандия производител на съставки за инсекти. Tyson освен взема миноритарен дял в компанията, само че работи дружно с нея за построяването на фабрика в Съединени американски щати. Това оборудване ще употребява скотски боклуци за хранене на черни войнишки мухи, които по-късно ще бъдат превърнати в храна за домашни любимци, птици и риби. Тайсън не разкрива финансовите детайлности на договорката.

На този стадий тези мухи не влизат в човешката храна. „ Днес сме фокусирани повече върху приложение на [една] съставна част с протеини от инсекти, в сравнение с върху потребителско приложение “, сподели Джон Р. Тайсън, основен финансов шеф на Tyson Foods.

 Kees Aarts, основен изпълнителен шеф на холандската компания за развъждане на инсекти Protix, налива масло, направено от ларви на черна войнишка муха, в оборудването на компанията в Холандия. Kees Aarts, основен изпълнителен шеф на холандската компания за развъждане на инсекти Protix, налива масло, направено от ларви на черна войнишка муха, в оборудването на компанията в Холандия. Алекс Фуртула/AP

Протеинът от инсекти, от дълго време приветстван като резистентен източник на храна, не се е трансформирал в всеобщия поток. Но през последните години ползата към насекомите като съставки за животинска храна нараства.

В отчет от 2021 година на Rabobank се отбелязва, че „ търсенето на протеин от инсекти, основно като съставна част за храна за животни и домашни любимци, може да доближи половин милион метрични тона до 2030 година, по отношение на днешния пазар от почти 10 000 метрични тона. “ През същата година Mars пусна линия котешка храна, направена от инсекти, наречена LoveBug.

Базираният в Спрингдейл, Арканзас Tyson не създава храна за домашни любимци, само че продава страничните си скотски артикули за приложимост на пазара за храни за домашни любимци и аквакултури, които хранят риба, сподели финансовият шеф. Странични артикули като скотски мазнини, кожи и неядливи протеини, в случай че не се употребяват или понижат, могат да се озоват в сметищата. В този случай Tyson може да изпрати това, което е в стомаха на добитъка, който е обработил, в оборудване на Protix, където се храни с инсекти. За компанията основаването на по-голям пазар за този тип боклуци може освен да понижи отпадъците, само че и да предложи по-голям поток от доходи.

Възможност за бизнес

„ Една от особеностите на това да си в бизнеса с скотски протеини е да схванеш... по какъв начин да извлечеш стойност от “ отпадъците, сподели Тайсън. „ Видяхме това като уголемение на нашия действителен бизнес “, сподели той за съдействието с Protix, добавяйки, че пазарът на съставки от инсекти има „ в действителност атрактивни характерности на напредък, които биха ускорили Тайсън “.

 Точно както човешката храна, производството на храна за домашни любимци натоварва околната среда. “ class= Точно както човешката храна, производството на храна за домашни любимци натоварва околната среда. Сергей Басин/zinkevych/Adobe Stock

Пазарът на съставки от инсекти „ несъмнено пораства с експоненциална скорост, която съгласно мен е експоненциална “, сподели Кристин Йохана Пикард, професор по биология в Научното учебно заведение в Индианаполис на Университета на Индиана – Пърдю. Picard оказа помощ за основаването на Центъра за екологична резистентност посредством развъждане на инсекти, партньорство сред университетските среди и членовете на промишлеността, в това число Tyson и Protix.

„ Има от ден на ден и повече започващи компании, които идват в космоса, тъй като има толкоз огромно търсене на протеини от инсекти “, сподели тя.

Партньорството с Tyson ще помогне на Protix да се усили, означи Kees Aarts, основен изпълнителен шеф на компанията. „ Тези партньорства са в действителност нужни, с цел да изведем решения като нашето на световна сцена “, сподели той.

Защо буболечките са по-добри за планетата

Месната индустрия слага огромна тежест върху планетата, частично заради земята, водата и силата, нужни за развъждане на култури, които хранят животните, които ядем. Някои специалисти споделят, че намаляването на екологичния отпечатък на храната за животни може да помогне за по-устойчива система.

Правенето на храна от инсекти е един от методите да извършите това: буболечките заемат по-малко място и се устоят от боклуци, които другояче биха били изхвърлени.

Ларви на муха черен боец. Ларви на черна войнишка муха. Kaan Mika/iStockphoto/Getty Images

Черната войнишка муха „ може да пораства върху съвсем всеки тип хранителни боклуци и странични артикули, които можете да си визиите “, сподели Артс.

Това ръководство на отпадъците е огромна част от повода, заради която насекомите могат да оказват помощ за облекчение на тежестта, сложена от наедрял рогат добитък и други животни на планетата, сподели Реза Овисипур, помощник по устойчиви хранителни системи в катедрата по хранителни науки и технологии на Тексаския университет A&M.

Мухите ядат боклуци от разнообразни типове животни и ги трансформират в „ характерен артикул, който ще бъде протеинът или мазнината от насекомите “, сподели той. „ След като се занимавате с този характерен протеин и мазнини, можете елементарно да формулирате вашата диета за животни. “

Когато насекомите ядат скотски боклуци, те всъщност служат като „ мини биореактори “, сподели той. „ И тези мини биореактори са доста евтини “, сподели той. „ Не е нужно да прилагате толкоз доста сила. Това е доста стабилно. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР