Тя украсява капака на всеки Rolls-Royce построен в дома на марката

...
Тя украсява капака на всеки Rolls-Royce
построен в дома на марката
Коментари Харесай

110 години Дух на екстаза - видео

Тя украсява капака на всеки Rolls-Royce построен в дома на марката Гудууд. Статуетката „ Духът на екстаза “ остава почти непроменена през дългия си живот от 110 години. И си остава към момента един от най-известните и търсени знаци на най-високия разкош по света.

Дизайнът й е основан на бронзова статуетка, поръчана от барон Джон Монтагю за неговия „ Сребърен дух “, наречена „ Шепотът “ от скулптора и илюстратор Чарлз Сайкс. Той е бил клиентът на марката, авто пионер и ранен запалянко на Rolls Royce. Модел на статуетката е била секретарката и любовница на лорда Елинор Торнтън. В резултат на това украшението на капака се назовава още и Елинор.

Духът на екстаза е статуя под формата на жена, наведена напред с разперени ръце назад и над нея. Вееща се материя преминава от ръцете й към гърба, наподобяваща крила. Има и вид на статуетката в клекнало на колене положение.



Първите версии на „ Духа на екстаза “ са били високи към 18 сантиметра. Днес височината е единствено 7,6 сантиметра. Тя може да бъде направена от полирана неръждаема стомана, неръждаема стомана с 24-каратово златно покритие или от светещ матов кристал - последните две са допълнителни екстри. Предлагат се и персонализирани версии, включително покрити с матова черна багра или обсипани с диаманти. Има и самостоятелна поръчка като яйце Fabergé.

Фигурката се държи на несъмнено място далеч от погледа на крадци и колекционери в особено затворено място, когато моторът не работи. При стартирането му тя излиза гладко и елегантно на сцената посредством прецизно конструиран механизъм, който е известен още като„ възходът “, споделят от Ролс-Ройс.

Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР