Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от

...
Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от
Коментари Харесай

Много ярък метеорит е осветил България, а явлението не е рядко, обясниха учени от БАН


" Тя провокира светлинни и звукови резултати. Възможно е материалът от падащото тяло да доближи земята ", добави Илиев пред Българска национална телевизия и посочи, че това събитие се назовава болид.

" Няма данни за опустошения или повреди по здания. Такива огромни болиди не са чак толкоз редки феномени, могат да се следят даже и денем. Движат се със скорост до 70 000 километра в час, доближават доста високи температури и се унищожават ", добави ученият.

Той разясни, че взривната вълна, която се е усетила се е случила на повече от 20 километра във височина.

" Става дума за рухване на огромно небесно тяло. Причините могат да бъдат естествени, може да бъде и независимо тяло. Материалът, който пада, е разпилян като прахуляк и като частици от към този момент изгорелия материал в земнта атмосфера. Такива огромни феномени могат да провокират рухване на действителен материал от небето, може да се чака да има открити следи и парчета от това падащо тяло ", сподели още Любомир Илиев.

Колегата му Пенчо Маркишки, който е физик, изясни, че при гърмежа небето е огряно сходно на мощна гръмотевица.

" Като цвят беше жълтеникаво, като гърмеж - озари небето сходно на мощна гръмотевица. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък - към Румъния. Тялото е метеор - доста ослепителен, такива ги назоваваме болиди ", безапелационен бе Маркишки.

Учените са почнали да ревизират към кой метеорен поток може да принадлежи падналият астероид..

" Със сигурност е гърмеж в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали парчета до земята не е огромен. Сигурно и в Румъния ще има огледи, само че най-вероятно няма да има вреди ", изясни Маркишки.

Той сподели още, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива феномени се случват постоянно.

Директорът на галактическата обсерватория на връх Рожен доц. Никола Петров посочи, че каменните парчета от микрочастици са метеорити, когато се движат сред планетите, в случай че изгорят в атмосферата са метеор, в случай че доближат земната повърхнина са астероид.

" Ако разликата от светлината до тътена е 3 минути, дистанцията, на което е паднал астероидът може да е 300-400 км. Не се знае даже дали е в Румъния ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР