Тя отбеляза, че охулването ерозира независимостта и срива доверието в

...
Тя отбеляза, че охулването ерозира независимостта и срива доверието в
Коментари Харесай

Председателят на ВКС: Трудно ще има напредък в съдебната реформа, докато ние оставаме обекти на промяната


Тя означи, че охулването ерозира независимостта и срутва доверието в съда

Трудно е да се чака прогрес на правосъдната промяна, до момента в който не бъде чут достоверният глас на българските магистрати, до момента в който ние оставаме обекти на смяната, а не нейни действителни субекти. Това съобщи ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова в словото си по време на Тържествено заседание по случай Деня на Конституцията и професионален празник на българските адвокати и на правосъдните чиновници, предава Българска телеграфна агенция.

Захарова напомни шестте съществени детайла на върховенството на правото, изведени през 2011 година от Венецианската комисия – транспарантен и виновен развой по законотворчество, правна сигурност, възбрана за произвол, достъп до правораздаване пред самостоятелни и безпристрастни съдилища, ценене правата на индивида, възбрана за дискриминация и тъждество пред закона.

Върховенството на правото планува всяка една власт да работи законно, съгласно главните права на индивида и демократичните полезности, пред надзора на самостоятелни и безпристрастни съдилища, добави още ръководителят на Върховен касационен съд. Като добави, че обезпечаването на господство на правото е непрекъсната и основна задача на правосъдната власт, а независимостта е съществена гаранция за върховенството на правото.

По думите ѝ правовата страна, в лицето на всички нейни представители, органи и институции, е длъжна да обезпечава, охранява и обгрижва независимостта на правосъдната власт и правата на своите жители.

Съдия Захарова уточни още, че за върховенството на правото не способстват непремерените и нападателни изявления и квалификации във връзка с правосъдната активност и експертите, които я реализират. Тя означи, че охулването ерозира независимостта и срутва доверието в съда.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР