Тя няма наследници, нито близки семейни приятели. Единствените хора, с

...
Тя няма наследници, нито близки семейни приятели. Единствените хора, с
Коментари Харесай

Вивиан Майер: гувернантката, която стана известен фотограф след смъртта си

Тя няма наследници, нито близки фамилни другари. Единствените хора, с които поддържа връзка за трима пораснали братя от някое си семейство Генсбърг. Била им е гувернантка. Те я наричали Мери Попинз. Преди доста години тя ги е разхождала по улиците на града и е правила фотоси. Винаги е вървяла с фотоапарата на врата си. Това се случва години преди тя да се трансформира в един от най-емблематичните представители на street фотографията.

 Undated©Estate of Vivian Maier

Творчеството на Вивиан Майер е намерено инцидентно през 2007 година, в последния вероятен миг и бързо се трансформира в сензация.

При напълно малко по друго стичане на събитията, то би се разпръснало, а след това щеше да изчезне окончателно. Една преживелица обаче трансформира тази „ елементарна гувернантка ” с безименно лице в това, което е през днешния ден фотографът Вивиан Майер.

Aрхивирайки ги, с всеки нов кадър се убеждавал, че е попаднал на “нещо огромно ”. И от ден на ден се питал коя е тази тайнствена и надарена жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на диря. Намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер. Феминист, кинокритик, човек с мнение. В спомените на фамилиите, с които е живяла, тя е затворена и ексцентрична, само че дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си.

 New York©Estate of Vivian Maier

Малуф разгласява фотосите и името на Майер в една от фотографските платформи в интернет, само че не получава никакъв отговор кой е забележителният актьор зад обектива. Всичко се трансформира през 2009 година, когато семейство Генсбърг разгласява некролога на неотдавна умрялата гувернантка в чикагски вестник. На процедура Вивиан Майер става известна малко преди да почине, защото Малуф стартира да демонстрира фотосите й на куратори с оферти да бъде направена фотографска галерия.

Интересът към личността на Вивиан Майер стартира да пораства лавинообразно – освен поради невероятната й история, а и поради забележителните фрагменти с всевъзможни градски сюжети и същински истории, в които тя улавя пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями и Париж през 50-те. След сполучливите изложения в Чикаго и Лондон холивудският артист Тим Рот открива експозицията й в Лос Анджелис, публикации за нея се появяват в The New York Times, Time, The Wall Street Journal, The Independent, The Guardian, малките екрани гръмват с репортажи за Майер. През 2015 година биографичният филм “Да откриеш Вивиан Майер ” (Finding Vivian Maier) е номиниран за Оскар.

 New York Public Library©Estate of Vivian Maier

Когато Малуф и други биографи пробват да схванат повече за живота на Майер, схващат, че тя е щерка на имигранти. Баща й, който е немец, и майка й, която е от Франция, се разделят малко след раждането й в Ню Йорк. Когато е на 5 години, двете с майка й се реалокират във Франция. Години по-късно тя се връща назад в Ню Йорк, който е епицентър на фотографията през 50-те години. Всеки може да откри нещо за снимане в този голям и разнолик град.

Компанията Kodak прави фотографската техника налична за всеки, тъй че Майер се оборудва за дребен Rollieflex и го обръща към всички забавни места и хора на улицата. По същото време Даян Арбъс и Гари Уиногранд се трансформират в имена в street фотографията. Но сред тях и Вивиан има една основна разлика. Тя не демонстрира фотографиите си на никого. Независимо от това счита себе си за фотограф и работи като гувернантка, единствено с цел да се устоя финансово. Често се записва при работодателите си под подправено име и рядко се задържа на обещано място повече от две години.

 Kirk Douglas at the premiere of the movie Spartacus 1960©Estate of Vivian Maier,

В някакъв миг от живота си Вивиан Майер взема решение да се придвижи в Лос Анджелис, пленена от киното. След този интервал се мести в Чикаго, където живее до края на живота си. Продължава да снима и да демонстрира филмите си. Когато идва време, в което тя не може да си разреши да ги демонстрира, просто стартира да складира непроявените негативи. Същите тези, които години по-късно Малуф ще откри.

Но до края на живота си Вивиан Майер носи практичния си фотоапарат Rollieflex на врата си по време на разходките по улиците на Чикаго. Един от нейните биографи споделя: „ Тя постоянно се е приемала за новобранец. И като подобен, е имала опцията да следи необезпокоявана. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР