Тя каза това по време на дебатите по ветото на

...
Тя каза това по време на дебатите по ветото на
Коментари Харесай

Нинова: Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП

Тя сподели това по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Той беше признат от Народното събрание на 20 декември 2017 година, само че Румен Радев го върна за ново разискване с декрет от 29 декември. Според него законът освен, че няма да помогне за битката с корупцията, а даже ще я затрудни.

„ Наистина ветото на президента беше сякаш финален късмет да коригирате политиката си във връзка с корупцията “, сподели още Нинова.

Тя разяснява изявлението на ръководителя на ПГ на "Обединени патриоти " Волен Сидеров, който съобщи, че "Соросови медии " са му проглушили ушите за корупцията в България.

„ Колеги, в случай че оценката на външните медии е под влияние на соросоиди, добре. Питам ви 83% от българските жители, които дефинират корупцията като проблем номер 1 на ръководството, соросоиди ли са? “, отвърна Нинова и зададе въпроса дали са соросоиди бизнесът и целият български народ, които са с чувство за пропиваща се корупция.

„ Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Няма такова нещо в света, властта, която ръководи - т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролирлат. Ето по тази причина споделяме, че няма да проработи “, акцентира социалистката.

„ За страдание този спор беше уродлив по следния метод – коя група желае да назначава органа – Българска социалистическа партия и президента или ръководещите и други опозиционни групи – не е този въпросът. Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес щяхме да ви подкрепим, тъй като на следващия ден можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни управляват и на нас ще ни е добре. Гледаме на корупцията като въпрос на държавността и на над партийна тематика. Днес президент е Румен Радев, на следващия ден ще е някои различен.

Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа неточност. Ние би трябвало да вършим трайно законодателство и без значение кой е в изпълнителната власт, чие е болшинството тук, кой е в президентската институция, да подсигуряваме по този начин, че изпълнителна, законодателна и президентска власт взаимно да се управляват, с цел да има резултат от тази работа. Уви, както виждам, ще пропуснете последния късмет да поправяме държанието си “, съобщи още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия прикани ръководещите да не се сърдят, в случай че началото и края на председателството бъдат едни и същи - никакъв прогрес за битка с корупцията. По думите й, в случай че не престават по този начин България няма да може да бъде призната в Шенген.

„ Много държавни управления работиха в тази посока от разнообразни партии, не ни одобряват не тъй като не сме изпълнили изискванията. Отдавна ги изпълнихме, а тъй като корупцията продължава да е проблем номер 1 и ръководещите не престават не да се борят с нея, а да я прикриват “, съобщи Нинова.

Движение за права и свободи: Да дадем късмет на закона

Нека дадем късмет на антикорупционния закон да проработи, съобщи обаче депутатът от другата опозиционна партия - Движение за права и свободи - Хамид Хамид.

„ Съгласен съм с констатациите на президента в указа, че по подготовката и внасянето на законопроекта са осъществени публични разисквания по всички условия на Закона за нормативните актове. Тези разисквания обаче, изключително последното, не минаха по нормалния ред, както постоянно официални. Дали законът е станал идеален, дали има недостатъци, които би трябвало да се изгладят, ще забележим по време на неговото деяние. Не одобрявам за сериозен претекст констатацията от тази естрада, че този закон няма да сработи”, уточни той.

Хамид оспори и изказванията, че липсва воля за битка с корупцията.

„ Това не може да са юридически аргументи”, акцентира депутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР