Тя е позната на ирландците като фантомната кралица“ или кралицата

...
Тя е позната на ирландците като фантомната кралица“ или кралицата
Коментари Харесай

Мориган – ирландската богиня на войната

Тя е позната на ирландците като „ фантомната кралица “ или „ кралицата на кошмарите “. Романтичните описания са известни за Мориган – келтска богиня, непокътната вечно в историята. Тя е била богиня, която постоянно е лидер и на войната. Като богиня, тя можела да се явява в три облика и да трансформира визията си. Нито една от трите не е лицеприятна, тъй като тя се свързва най-често с терорът, кръвопролитията и яростта на войната. Един забавен факт е, че последната ѝ мощ се крие в любовта към родината и отбраната ѝ.

Като безспорен шейпшифтър – изменяща облика си по нейно лично предпочитание – Мориган може да се появи и като красива жена, както и като гарвън, вълчица, кон, крава или лос. Всяка една нейна форма е предсказване за последните дни на индивида, който е съумял да я види.

Идеята на Мориган е елементарно обяснима за хората, които познават Желязната епоха на келтите и техните идеали за война. Жените са влизали в борба с всички останали войни и някъде към VII век прочие Н. е. e било чест за тях да влизат в борба, тъкмо те са най-силно защитавани от нея. Именно в този интервал излиза и историята ѝ, защото е описвана неведнъж в келтските архиви. Преди да има записани доказателства, легендите ѝ предават в доста други случаи.

Мориган е част от келтския фетиш на майките. Появила се е към I век прочие Н. е. и култът към нея включва най-различни жертвоприношения. Освен всичко отрицателно и малко по-страшно, Моригон се счита за богиня, която дава шанс в борбата.

Тя е част от тройното провидение, което включва девственица, майка и магьосница.

Странното е, че Мориган постоянно може да се преглежда като самостоятелна богиня, а нейните три визии се считат за обособена тройка. Те се изобразяват са Бабд, Мача и Немайн.

Всички облици на Мориган се дефинират като нейна сестра, от време на време ще откриете, че са даже дъщери на Ернмас – богинята-майка. Най-често ги дефинират като гибел, териториална целокупност и боязън. Бабд най-често е известна с кръвопролитията и идва като гарван. Ако гарванът стартира да плаче, той символизира края на мощен и доблестен боец.

Мача показва самостоятелност и целокупност. Тя се дефинира като земята и постоянно се дефинира като делегат на плодородието. Понякога даже влиза в облика на кон.

Немаин е богиня, която можеда внесе полуда, безпорядък и гнет от войната. Нейното име е обвързвано с тези качества и би трябвало да всява суматоха измежду враговете си. Нейната роля е най-често обвързана с утешение на слабите войни, които умират.

Историите на Мориган могат да бъдат открити в доста и най-различни истории в антични ирландски текстове. Тъй като тя постоянно участва в суровите войни и кланета, в никакъв случай не е в най-хубавата си светлина.

Най-често е споменавана в борбата за Мойтура. По време на същата, ирландците са се опитвали да вземат земя от митологични хора, наричани Фир Болгс. Преди да стартира борбата, Мориган употребява черна магия, с цел да посипе враговете с кръв и огън. Това обездвижило съперника с дни и за три дни и три нощи, ирландците са съумели да завладяват Ирландия. Тя е описвана и като отмъстителка, а от нея се ражда историята за митологичната ирландския воин Сю Чулиан.

Легендата споделя, че Мориган се е пробвала да го съблазни като красива жена, по-късно като вълк, крава, лос и даже като бабичка. Въпреки това, той съумява да излезе от всяка една борба и най-после Мориган ще одобри формата на Гарван и по този начин ще успее да вземе душата му в отвъдното.

Днес Мориган е известна в най-различни митологии и истории. Тя е считана за богинята на войната и постоянно е горделивост за тези, които я възпяват и в поп културата. В някои видео игри ще може да играете с нея, има нейна версия в комикси на Марвел и даже в известната игра Assasin`s Creed. Въпреки всичките и представяния, Мориган е считана за знак на гибелта, само че част от кръга на живота и историята продължава да се споделя във всевъзможни други истории и митове.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР