Тя е хонорувана университетска преподавателка, треньорка и учителка по математика,

...
Тя е хонорувана университетска преподавателка, треньорка и учителка по математика,
Коментари Харесай

Логика и алгоритми. Люба Конова, която вижда красивото в математиката

Тя е хонорувана университетска преподавателка, треньорка и учителка по математика, а преди дни завоюва стипендия от института INSAIT. Обединяващият фактор на всичко е математиката. Тя е Люба Конова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Люба Конова не се дефинира като актуален будител. Но желае да е образец за човек, който има вяра в развиването на България и работи за него. На 23 години тя към този момент е хонорувана преподавателка към Софийския университет, учителка в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) и треньорка на дамския тим по математика на България.

През миналата седмица Люба завоюва стипендия от института INSAIT в размер на 27 000 лв. . Става въпрос за Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, който беше основан през април предходната година.

Сумата има за цел да покрие разноските по време на образованието ѝ в магистърската стратегия по „ Логика и логаритми “ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет.
 Създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев (в ляво) и изпълнителният шеф на института Борислав Петров (в дясно) дружно с Люба Конова
“Това е една сложна компетентност и много малко хора я записват. Приемам стипендията като инвестиция в напъните, които би трябвало да положа занапред нататък. Тя ми разрешава да отделя цялото си време ”, сподели Конова пред Свободна Европа.

Това е втората стипендия, която е отпусната от INSAIT за магистри в програмата. Преди година основателят на института проф. Мартин Вечев даде стипендия за Траян Господинов, който е първенец на випуска и през днешния ден работи по дипломната си работа в INSAIT.

Люба Конова е родена през 2000 година в София и е приключила Софийската математическа гимназия. Тя получава бакалавърската си степен от Софийския университет и от четири години е хонорувана преподавателка в университета.

От две години Конова е и един от тримата водачи, които приготвят националния момичешки тим по спортна математика.

Казва, че е ангажирана по дванайсет часа всеки ден в седмицата, само че работата с възпитаници я зарежда.

“По скоро ще се лиша от всичко друго, от което може да се лиши един човек на 23 години, в сравнение с да се откажа да преподавам ”, споделя тя.

За нея образованието в България може да даде на учениците една доста добра основа. Част от мотивацията ѝ да преподава в гимназия е даването на образец за човек, който е траял със своето обучение и не е спрял да учи след гимназията.

“Много е значимо за мен учениците в гимназиите да виждат хора с по-висока степен на обучение. Това че имаш докторска степен не значи, че в никакъв случай повече не би трябвало да влизаш в учебните заведения ”, добавя Конова.

Самата тя е носителка на редица награди, в това число сребърни и бронзови медали от национални и интернационалните олимпиади по математиката. Започва да взе участие по-активно в процеса на подготовка на девойките за европейската олимпиада по математика преди две години.

“Имаше една година, в която не се представихме добре на олимпиадата, и до тогава аз не бях вложена в целия развой. Тогава си споделих дано да опитвам и направихме школа, в която се чувахме един път седмично с девойките да решаваме задания. С течение на времето осъзнах, че можем да работим извънредно добре дружно и това е най-хубавата част от седмицата ”, добавя Люба.
 На фотографията от ляво на дясно Мария Дренчева, Люба Конова, Биляна Димитрова, Ивайла Радкова с медалите от Европейската олимпиада по математика за девойки от 2023г.
По думите ѝ задачата ѝ е да сътвори общественост измежду девойките, в която те да се поддържат. Наблюденията на Конова са, че когато те имат човек по-близък до тяхната възраст, на който могат да разчитат, с изключение на на учителите в учебно заведение, реализират повече.

През 2023 година и четири национални състезателки - Конова, Мария Дренчева, Биляна Димитрова и Ивайла Радкова, завоюваха медали от Европейската олимпиада по математика в Словения.

Мотивацията им обаче не са самите оценки, а математиката, в която по думите на Конова " всичко им се коства красиво ".

“Ние не го вършим за трофеи и медали, [когато се събираме за тренировки,] просто разясняваме същината на нещата, това е най-ценното. А те медалите си идват. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР