Тя беше най-известното лице на планетата, заедно с кралица Елизабет,

...
Тя беше най-известното лице на планетата, заедно с кралица Елизабет,
Коментари Харесай

Кралицата в сърцата на хората: 25 години от смъртта на принцеса Даяна

" Тя беше най-известното лице на планетата, дружно с кралица Елизабет ", разяснява кралският биограф Андрю Мортън пред Ройтерс преди 25-ата годишнина от гибелта на принцеса Даяна.

Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор е родена на 1 юли 1961 година в Сандрингам, графство Норфолк, Англия. Тя е четвъртото от пет деца и най-малката щерка на Джон и Франсис Спенсър. От генерации фамилията е обвързано с английското кралски семейство, написа каналът във vbox7.

Даяна е 7-годишна, когато родителите ѝ се развеждат. Тя и по-малкият ѝ брат остават да живеят при майка си в Лондон, само че празниците прекарват с татко си.

Първоначално Даяна стартира своето обучение у дома, където е възпитавана от гувернантка. След развода на родителите си тя минава през доста разнообразни учебни заведения. Интересува се от музика, плуване и балет.

Даяна се среща за първи път с принц Чарлз на 16 ноември 1977 година По това време той излиза с нейната по-голяма сестра Сара. След един уикенд в провинцията през лятото на 1980 година сред двама прехвърчат искри. В края на годината той я показва на родителите си, които я утвърждават.

На 6 февруари 1986 година се състои годежа им, който се пази в загадка в продължение на съвсем три седмици. Даяна избира сама своя годежен пръстен.

Даяна е 20-годишна, когато се омъжва за Чарлз на 29 юли 1981 година в катедралата „ Свети Павел “. Церемонията е гледана от 750 милиона души по малкия екран, а 600 000 са по улиците, очаквайки да видят двойката. Даяна носи рокля на стойност 9000 паунда. По време на обетите, тя размества две от имената на принца.

Първият си наследник Уилям Даяна ражда година след сватбата на 21 юни 1982 година Принцесата споделя, че е изпаднала в тежка следродилна меланхолия. Вторият наследник, Хари, е роден на 15 септември 1984 година Даяна дава по-голяма независимост на децата си, в сравнение с е разрешено на кралските наследници.

След 15 години брак, Даяна и Чарлз вземат решение да се разведат , като главната причина е връзката на принца с Камила Паркър-Боулс. На 28 август 1996 година разводът е финализиран. Даяна губи купата „ нейно кралско височество “ и вместо това е наричана Даяна, принцеса на Уелс .

Даяна става част от голям брой благотворителни акции и оказва помощ на доста благотворителни сдружения.

На 31 август 1997 година тя умира в автомобилна злополука в тунел в Париж, до момента в който се пробват да избягат от папараци. Заедно с нея в колата умират и Доди ал Файед и техния водач Анри Пол. За събитието има хиляди тайни теории.

След гибелта на Даяна из цяла Англия се появяват монументи в нейна памет. Излизат голям брой биографични книги, филми и сериали , които демонстрират елементи от живота ѝ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР