Твърденията на председателя на СЕМ Соня Момчилова, че Буча е

...
Твърденията на председателя на СЕМ Соня Момчилова, че Буча е
Коментари Харесай

При ново руско злодеяние, бъдете готови за лавина от дезинформация и си спомнете Буча

Твърденията на ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, че Буча е „ противоположна агитация “ провокира вълна от отвращение. Посолството на Съединени американски щати разгласява на страницата си във Фейсбук публикация от формалния уебсайт на Европейския съюз EU v/s Desinfo, чиято цел е да разобличава кремълските пропагандни неистини. Faktor.bg предлага на своите читатели разбора, който демаскира технологията на съветските неистини.

Русия в никакъв случай не е отговорна, само че постоянно е жертва на подлите русофоби, опитващи се да навредят на нейния народ, да очернят нейната история и да разрушат страната
Преди година, в края на март 2022 година, съветските въоръжени сили изгубиха борбата за Киев, която стартира с въздушни удари в ранното утро на 24 февруари.
Храбрата украинска опозиция принуди съветските войски да се изтеглят от град Буча в границите на по-широко оттегляне от столицата. Веднага се появиха известия за трупове по улиците. Много от тях бяха на

разстреляни мирни украинци

със завързани зад тила ръце. Ужасяващите фотографии бяха съпроводени от разкази на локални очевидци.
След клането, многочислени следствия, в това число и обстоен доклад на Организация на обединените нации, откри виновността на Русия за тези закононарушения.
Тук ние ще изследваме това, което се случи след убийствата. Каква тактичност употребява Кремъл, с цел да опита да заблуди света, да избегне отговорността и да смекчи последствията от тези фактически ужасни закононарушения?
Просто се задейства общоприетото държание на Кремъл, когато го заловят на мястото на престъплението: да отхвърля, да отхвърля, да отхвърля. Да упреква другите. Да вдигне залозите с истории, граничещи с откачени мечти. Никога да не се извинява. Никога да не признава. Никога да не се разкайва. Никога да не хвърля отговорността на обособени офицери на място. Вместо това да се измисля.
С времето, съветските пропагандисти използваха лъжата, с цел да изградят

комплицирана архитектура от очевидни неистини

Типичен образец е безкрайната поредност от неистини, популяризирани откакто на 17 юли 2014 година малайзийският пътнически аероплан МН-17 беше свален от съветските войски и всичките 298 души на борда починаха.
По същия метод Москва се опита да се оправдае след ужасяващите офанзиви против Мариупол напролет на 2022 година.
В първичния кремълски разказ за Буча имаше несъгласия, евентуалната цел е била да бъде основан колкото е допустимо повече „ звук “, с цел да се отвлече вниманието от ужаса на действителността.
През април-май кремълските медии твърдяха, че клането е осъществено от Украйна. В същото време наблюдаващи в държавните медии започнаха да настояват, че тома е инсценировка на Вашингтон, Лондон и Брюксел или пък е отговорен шефът на украинска музикална телевизия.
По думите на съветски публични лица, държавни медии и основни пропагандисти, без значение от това кой го е направил, клането и същата имитация, като изказванията, че държавното управление на Башар Асад е употребявал химическо оръжие против цивилни. Също такава имитация като Сребреница, без доказателства, гнусна неистина.

Отричай, отричай, отричай!

Скоро по-късно медиите започнаха да популяризират римейк на историята за MH-17, измисляйки някакви „ механически елементи “, с цел да основат усещане за вътрешно експертно познание. Сега се твърди, че отсъствието на кръв по труповете и вкочаняването на телата свидетелства за това, че жертвите са убити откакто съветските войски са се изтеглили на 30 март.
Още по зверски измислици настояват, че телата са били живи. Че това са артисти, гримирани и ситуирани по улиците за фотографите, тъй като „ те изглеждали като че ли се движат “.
Или: мъртвите тела са на проруски украинци, които украинските въоръжени сили са умъртвили при влизането си в града, или пък, от артилерийски огън.
И още: телата са на проруски колаборационисти, убити от украинските нацисти авансово. Първо телата били скрити в гората край Ирпен, а по-късно превозени в Буча, с цел да бъдат показани за мирни поданици, убити от Русия.
Разпространяващите дезинформация постоянно употребяват лъжливи и дори спорни истории, с цел да отвлекат вниманието от яснотата, която може да даде добре създадено и документирано пояснение.
Човешкият разсъдък е любопитен и се увлича от кавги и клюки, търси отговори на необяснимото. И по този начин, умелият манипулатор, непрекъснато прибавя детайли, привличащи вниманието и отвличащи от истината.
Появата на смесващи и противопоставящи се истории не е инцидентно, а предумишлено.
По този метод, до април 2022 година кремълските медии даваха разнообразни аргументи за какво Украйна е устроила този ужасяващ, подправен театър с присъединяване на артисти или трупове: че са желали да провалят започващия пробив в съветско украинските договаряния? Или, с цел да бъдат оправдани новите наказания против Русия? Или, с цел да бъдат опълчени на фрагментите с мъчения на съветски военнопленници от украинците? Или от финансираните от Съединени американски щати биолаборатории в Украйна?
Руските дезинформационни медии разгласиха това първо потомство разкази през април и началото на май 2022 година, като по-късно ги трансфораха в история, в която се твърдеше, че Русия не е способна да извърши каквото и да било военно закононарушение. Следователно, доказателствата и за другите закононарушения са подправени.
Идеята за „ подправената Буча “ се трансформира в

образец за дискредитиране на всички зверства,

осъществени от съветските войски.
Някои водещи съветски пропагандисти минаха в нахлуване, като обявиха, че знаят „ същинската история за Буча “. Те назовават „ русофоб “ всеки, който осъжда клането в Буча или другите зверства, което е още един типичен способ на Кремъл.
Например, на 27 юни съветски ракети улучиха търговски център в украинския град Кременчуг, а кремълските медии отхвърлиха известието като украинска провокация, аналогична на Буча.
През август един от кремълските коментатори твърдеше, че Западът се бори с Русия чрез „ психически интервенции “, в това число и с „ инсценировката на клането в Буча “.
През септември Украйна стартира контранастъпление и бързо освободи териториите в Харковска област, окупирани от Русия. За Москва беше мъчно да изясни по какъв начин и за какво, само че скоро се появиха известия за всеобщи гробове, открити край освободения град Изюм. По някои от телата имаше следи от изтезания. Както и трябваше да се чака, съветските пропагандисти незабавно ги нарекоха „ Буча 2.0 “.
В началото на 2023 година „ дебютира “ още един разказ, насочен към испаноезичната публика в Латинска Америка и френскоезичната в Африка, който представляваше поизчистено повтаряне на предшествениците му, само че с по-малко количество несъгласия.

А лъжата е още по-възмутителна

Сред новите изказвания впечатлява това, че съветските войски не са били изтикани от Буча, а са напуснали града, демонстрирайки „ жест на благосклонност от страна на Москва “. Твърди се и, че украинските управляващи не са дали подробни и тествани доклади от съдебно-медицинска експертиза за гибелта на цивилните лица, без значение от множеството доклади от самостоятелни специалисти.
В продължение на доста години, даже десетилетия, кремълската дезинформация приготвяше своята публика, вътрешна и задгранична, за това, че Русия в никакъв случай не е отговорна, само че постоянно е жертва на подлите русофоби, опитващи се да навредят на нейния народ, да очернят нейната история и да разрушат страната.
Затова идващият път, когато бъде разкрито ново съветско злочинство, бъдете подготвени за лавина от дезинформация и си спомнете Буча.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР