Твърдението на Австралия, че не е могла да информира Франция

...
Твърдението на Австралия, че не е могла да информира Франция
Коментари Харесай

Френски посланик: Австралия се държа детински за сделката със САЩ

Твърдението на Австралия, че не е могла да осведоми Франция за своите строго секретни договаряния със Съединени американски щати и Англия за създаване на нуклеарни подводници е „ детинско “. Това съобщи френският дипломат в Канбера, представен от „ Ройтерс “.

През септември островната страна се изтегли от съглашение за 40 милиарда $ с френската Naval Group за създаване на стандартни подводници, като вместо това ще построи най-малко осем плавателни съдове с нуклеарно задвижване в тристранно партньорство за сигурност с Англия и Съединени американски щати. Разтрогването на договорката ядоса Париж.

Австралийският министър председател Скот Морисън изясни, че не е могъл да разкрие за полемиките, до момента в който не бъде реализирана действителна договорка.

Според дипломат Жан-Пиер Тебо, който бе привикан назад в страната си по повеля на президента Еманюел Макрон поради случая, Франция е непосредствен сътрудник по сигурността на Австралия, Англия и Съединени американски щати и е могло да ѝ бъде доверена сходна информация.

„ Детинско е да се каже, че е било невероятно консултиране с Франция “, разяснява Тебо пред радио ABC, като добави че американският президент Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън споделили, че въпросът би могъл да се реши по-добре.

„ Те публично обявиха, че нещата трябваше да се създадат по друг метод. Трябваше да има съвещания “, изясни посланикът.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР