ТВ операторите няма да продават програмите си в пакет на

...
ТВ операторите няма да продават програмите си в пакет на
Коментари Харесай

Внимание! Коварна промяна в услуга на тв операторите, която всички използваме, ще удари жестоко по джоба ни

ТВ операторите няма да продават стратегиите си в пакет на кабелните оператори. Това планува предложение за смяна на Закона за радио и телевизия, препоръчан от патриотите в Народно събрание. Като претекст за законопроекта е посочена нуждата от разтрошаване на „ многочислените случаи на корист с господстващо и монополно състояние при даването против възнаграждение на права за разпространяване върху радио- и телевизионни стратегии “, прецизира в. Монитор.

Вместо това организациите ще би трябвало да се договарят с кабелните оператори за всяка от своите стратегии поотделно. По този метод правата за тях няма да могат да бъдат закупени на предлаганите до момента промоционални цени, сигнализират от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО).

„ Пакетното предложение на телевизионни стратегии съществува и то е нормална комерсиална процедура и форма на комерсиална отстъпка. Телевизионните стратегии могат да бъдат купени и независимо на по-висока цена. Като краен резултат ще скочат цените за клиентите на кабелна телевизия и ще бъде стеснен достъпът им до разнообразно наличие. Самите малките екрани пък ще бъдат съществено ощетени финансово. Целта евентуално е да бъде наранена икономическата самостоятелност и публицистична безпристрастност на малките екрани. Предложението също ще облагодетелства сивия бранш на кабелното пиратство “, изясняват още от АБРО.

Асоциацията дефинира претекста за внасяне на предлагането като погрешен и показва, че „ Комисията за защита на конкуренцията поредно е открила липса на злоупотреби с господстващо състояние “.

Въпреки това, единствено предходната година Комисия за защита на конкуренцията санкции bTV с близо 3 млн лева точно поради корист с по-силната си позиция на пазара при договаряне с кабелни оператори.

Според комисията bTV Media Group образува възнаграждението, което оператори й дължат, на база най-малък брой обезпечени клиенти. Последният не може да бъде намаляван, в това число и при открит действителен брой клиенти, който е по-нисък от уговорения авансово.

Премахването на изискването кабелните оператори да показват наложителен брой крайни консуматори е измежду другите опорни точки в законопроекта. „ Това ще докара до преуспяване на сивия бранш на кабелното пиратство. Към момента липсва добра законова регулация и какъвто и да е надзор върху действителния брой на клиентите на кабелните оператори. В резултат приходите от разпространяване на телевизионни стратегии, както и тези на други авторско-правни промишлености, са лимитирани от неприятната законова регулация и неналичието на правилна обществена информация “, прецизират обаче от АБРО.

Предвидената глоба за неспазването на новите разпореждания, в случай че те бъдат признати, варира сред 10 000 и 50 000 лева

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР